Sari la conținut

DIGICULT. Magicianul francez îndrăgostit de București

Fred Fogherty este magician. Vreme de 18 ani a susținut spectacole pe marile scene europene. A avut sute de apariții în emisiuni de divertisment și și-a exersat talentul de mentalist în beneficiul copiilor defavorizați din toată lumea. În ultimii ani, a decis să nu mai aibă toți ochii ațintiți asupra lui, ci să privească la ceea ce se întâmplă în jur. S-a apucat de fotografie de stradă, hotărât să împărtășească necunoscuților ceea ce îi face lui viața mai frumoasă.

Așa a ajuns Fred Fogherty la București. Prima dată, în anul 2013. Atunci a stat aici doar o săptămână, timp prea puțin pentru a se împrieteni cu orașul, dar suficient pentru a-și da seama că vrea să se întoarcă.

„S-a decis să vină să stea mai multă vreme și, întrucât este pasionat de fotografie de stradă, a luat la pas străzile din București, le-a descoperit cu sufletul și cu ochiul unui pasionat al orașului”, spune Mirela Momanu, curatorul expoziției foto a lui Fred Fogherty.

Pentru început, Fred Fogherty a pornit în recunoaștere: a urcat într-un taxi și a încercat să ajungă în cât mai multe locuri din Capitala. Dar ochiul de artist a transformat banalul drum cu mașina într-o experiență vizuală.

Până la urmă, ce are de oferit Bucureștiul, unui străin care nu-i cunoaște dedesubturile, ci are acces, mai întâi de toate, la spectacolul străzii?

„El nu numai că a descoperit acest oraș, care poate pentru noi pare mai banal, mai plin de lucruri care nu ne mai miră, el a descoperit poveștile bucureștenilor: doi oameni care stau la taifas sau un cititor al unui ziar într-un parc; un om sărind peste o baltă, imortalizat în acest salt. A fost fascinat de dinamica acestui oraș, de poveștile și de culorile lui, deși noi poate credem că orașul este gri”, spune Mirela Momanu.

„Bucureștiul poate sta alături de orice metropolă europeană”, au spus, de multe ori, "avocații" orașului. Teoria s-a transformat în practică la Institutul Francez: Fred Fogherty a expus, alături de cadre din Capitală, fotografii realizate la Barcelona și Bruxelles.

Dincolo de calitatea lor artistică, fotografiile francezului îndrăgostit de Micul Paris au și o valoare materială aparte.

Întreaga expoziție a fost realizată pe hârtie de bumbac, o hârtie specială cu garanție 400 de ani - incredibil, dar, într-adevăr, așa este - , ele trebuie protejate și manevrate într-un mod specific. Prin calitatea hârtiei și prin atenția la toate detaliile, această expoziție respiră, are putere, are forță”, spune curatorul expoziției.

Organizatorii expoziției de la Institutul Francez din București plănuiesc să o prezinte și în alte metropole ale lumii. Astfel, instantaneele dâmbovițene ale lui Fred Fogherty le vor povesti necunoscuților de la mii de kilometri distanță că merită să facă un drum în România. Și să aibă pregătite aparatele de fotografiat.