DIGICULT. Marius Manole, la bilanț. 30 de roluri la 34 de ani

Data publicării:
05012013 20manole-42129

Intrăm în cabina actorului Marius Manole și vorbim despre ce a însemnat pentru el anul 2012 și ce ne va pregati în anul care se apropie.

„Nu aș ști să mă descurc în afara teatrului. Adică înăuntrul teatrului încă sunt protejat, oamenii sunt mai buni, mai visători, trăim într o lume ideală. În afara lumii ăsteia nu știu cum să funcționez”, mărturisește actorul.

Redescoperirea lui Caragiale

Și nici n-ar avea de ce să viseze la o lume în afara teatrului! 2012 a fost un an norocos pentru Marius Manole. A avut premiere cu spectacolele: „Fă-mi loc” în regia lui Radu Beligan, „Două loturi”, montat de Alexandru Dabija, și „Năpasta”, pusă în scenă de Radu Afrim. Tot în 2012, Marius Manole a redescoperit teatrul lui I. L. Caragiale ... într-o cheie nouă.

„Anul asta am învățat că el poate să fie nou, actual schimbat, readaptat. Se spune că în Caragiale nu se poate schimba nici măcar o virgulă, că îi denaturează sensul. Am descoperit că se pot schimba și virgulele, nu e nicio mare dramă. Nu moare nimeni din cauza asta. În general din cauza teatrului facut într un fel nu moare nimeni”, spune Marius Manole.

Întâlniri cu oameni speciali

Anul 2012 a stat și sub semnul.... întâlnirilor cu oameni speciali. Una dintre ele a fost cu regizorul Alexandru Dabija. „Euna dintre întâlnirile alea care te bucură, dar te și schimbă foarte tare, pentru că dl Dabija este foarte artist, bun, cald, iubește mult actorii, dar când are ceva să îți spună, o spune în față. Dacă ai urechi de auzit și auzi, îți face foarte bine, pentru că îți corectează multe lucruri care s-au adunat de-a lungul timpului în tine și tu nu îți dai seama ca actor că te-ai plafonat. Sandu îți pune un fel de oglindă în față”, subliniază actorul.

Despre rolul de povestitor din „Două loturi”, Marius Manole are multe de..vorbit.

„Am fost foarte speriat la început, pentru că nu înțelegeam eu foarte bine ce am de făcut și mă speriasem. Dar cu calm, cu liniște și cu bucurie – de fapt bucuria ne-a adunat pe toți. Una dintre marile calități ale domnului Dabija este că face echipe și lasă în urma echipe și m-a salvat bucuria repetițiilor”, explică el.

„Năpasta” lui Radu Afrim este ultima premieră pe 2012 în agenda lui Marius Manole. Actorul îl interpretează pe Ion. Este a treia „întâlnire" cu Afrim. „Radu Afrim la Năpasta nu a schimbat textul, dar a avut cu totul altă perspectiva, o lume modernă, cu o Anca creatoare de modă, care nu mai e la cratiță, la lut și la pâinea de vatră. Povestea rămâne în picioare și valabilă”.

Mogoșoaia și revenirea la Iași

În această vară, actorul a făcut parte din juriul Festivalului Național de Teatru tânăr, care a avut loc la Alexandria. O experiență întotdeauna plăcută, pentru că...„Eo infuzie de tinerețe, prospețime, mă și întâlnesc cu prieteni foarte dragi - Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu”, povestește Marius Manole.

În timpul anului, actorul își încarcă bateriile la Mogoșoaia. „În nebunia asta în care trăim, uneori Andrei Șerban îți creează o bulă de aer undeva departe de București, te ține într-un cantonament 4-5 zile, unde îți demonstrează că teatrul se poate face în continuare și în România.

De Sărbători, revine acasă, la Iași. „Când trăiești aici în București, în haosul ăsta, când ajungi acolo, la Iași, îți dai seama că lumea trăiește altfel și totul e mai curat și mai cuminte, că se poate și fără haosul ăsta”.

Marius Manole se întoarce mereu pe scenă cu aceeași plăcere. Însă este din ce în ce mai exigent cu felul în care se prezintă și promite că nici în 2013 nu va renunța...„La rigoare, la poveste, la mesaj, la dăruirea cu care faci meseria asta. Încă nu pot să vin la teatru ca la fabrică. Îmi doresc, atunci când intru în scenă, ca momentele alea pe care le am in fața publicului să fie sincere, oneste, curate, fără făcături, fără să fac de serviciu. La asta n-aș renunța niciodată”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri