DIGICULT. „Rough Romanian Sound”, reîntoarcerea la muzica românească autentică

Data publicării:
muzica

Patru români - unul specializat în chitară clasică, o solistă de operă și doi interpreți la muzicuță, alături de german expert în jazz și în vibrafon. Ce au în comun? Numele de scenă: „Zmei Trei". Și pasiunea pentru muzica tradițională românească. Așa că au pus la punct un proiect muzical inedit, intitulat „Suflet aspru românesc". Cum a început, însă, colaborarea?

L-am întâlnit pe Mihai dintr-o pură întâmplare, în Berlin, și am început să ne aducem aminte de muzica copilăriei, de doine... Am început să facem muzică împreună. Totul s-a desfășurat cu așa o mare viteză... Ne-a luat ca o furtună toată întâmplarea asta frumoasă. L-am întâlnit pe Mihai într-un moment de "criză existențială", căutam un alt mod de a mă exprima... Câteodată soarta e bună cu noi”, spune Paula Țurcaș, solistă.

„Ne-am întâlnit din întâmplare (cu Mihai - n.r.), o cântăreață din Berlin ne-a invitat pe amândoi să cântăm cu ea. Am format un trio și ne-a plăcut atât de mult această colaborare, încât lui Mihai i-a venit ideea ca eu să adaug vibrafonul și improvizațiile de jazz la programul pe care îl alcătuise deja cu Paula Țurcaș, în care cântau această muzică veche românească încântătoare”, adaugă Oli Bott, vibrafonist.

 „Paula Țurcaș este vocea pe care am căutat-o întotdeauna și am făcut mai multe încercări, până când un prieten mi-a adus-o acasă, am băut ceva și mi-a cântat o doină. O doină ardelenească, de la ea de acasă pe care, când era mică, tatăl ei, de câte ori venea cineva, o punea s-o cânte”, explică Mihai Victor Iliescu, chitarist.

Muzica Mariei Tănase, a Romicăi Puceanu, cântecele Bucureștiului interbelic, doine din Ardeal, pe toate le-au adus Mihai și Paula în proiectul „Suflet aspru românesc". „Am pus pe masă: ce a simțit el, ce am simțit eu, ce s-ar potrivi vocii... De acolo, dintr-o bogăție - folclorul românesc e incredibil de bogat - am scos, pentru moment, ce am crezut că e reprezentativ și ce am simțit mai mult amândoi”, subliniază Paula Țurcaș.

Alegerile lor s-au dovedit inspirate: germanii au fost încântați de cântecele alese, chiar dacă nu știu limba română. „Am fost oarecum surprinși că muzica asta a ajuns așa de direct la sufletul oamenilor, majoritatea nu înțeleg textul. Au venit la noi, după concert, oameni cu lacrimi în ochi, chiar plângând... Foarte impresionați de profunzimea acestei muzici”, adaugă Paula.

Cei cinci își propun o reîntoarcere la muzica românească autentică. „Suflet aspru românesc, asta e muzica pe care am vrea s-o cântăm: muzică românească adevărată sau cu influențe românești, aspră, direct la suflet, fără să trecem prin forme complicate sau briz briz-uri. Asta e ceea ce ne exprimă, cumva, pe toți”, spune Mihai Victor Iliescu, chitarist. „Eu și Nelu am fost folcloriști 50 de ani.  Mihai și Oli încearcă să-i dăm o altă nuanță, o altă valență folclorului”, adaugă Adam Datcu, interpret popular.

„Am căutat ceva, o metaforă... Suntem toți cinci personalități extrem de sensibile, dar, în același timp, dure, temperamentale. Ca și muzica românească, e plină de paradoxuri, de "colțuri", de surprize. Așa suntem și noi”, subliniază Paula Țurcaș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri