DIGICULT. Yuja Wang, pianista cu „degete zburătoare”

Data publicării:
yuja wang pianista

Întreaga lună septembrie, Bucureștiul este capitala muzicii clasice. Festivalul Internațional „George Enescu” aduce pentru publicul din România mari soliști, ansambluri prestigioase și dirijori renumiți de pe toate continentele. De peste Ocean a venit Yuja Wang, unul dintre cele mai apreciate nume ale noii generații de pianiști.

Yuja Wang s-a născut în China, dar locuiește în Statele Unite. Îi admiră pe românii Clara Haskil și Dinu Lipatti, maești ai claviaturii. Îl adoră pe Ceaikovski. Artista apreciază la un compozitor, în primul rând, caracterul muzicii.

„La Prokofiev, care este unul dintre preferații mei, muzica are un anumit sarcasm, o obrăznicie, este o muzică "la limită", provocatoare, aproape "răutăcioasă", dar la modul copilăros. Toate astea se potrivesc cu propriul meu caracter. Așa că îmi place să cânt Prokofiev, este ca și cum aș ști pe ce limbă vorbește”, a mărturisit artista într-un interviu acordat emisiunii „Digicult” de la Digi24.

Fiecare concert aduce cu sine un spațiu nou în care cântă, un alt dirijor, o orchestră diferită. În acest ritm infernal, pianista se simte perfect.

„De fapt, îmi place la nebunie așa. Îmi place că sunt pentru prima oară aici, de fiecare dată când ajung într-un loc nou, mă stimulează lucrurile noi care vin odată cu el, de noua cultură, de gastronomia și de limba locului... Nu că aș vorbi vreuna! Și, firește, orchestre diferite și muzicienii noi au întotdeauna energii diferite, așa că trebuie să fiu foarte flexibilă, pentru a mă adapta rapid. Tocmai am avut o vacanță de două săptămâni la New York, adică în orașul în care locuiesc, și m-am cam plictisit! Așa că am fost foarte fericită când am început acest turneu”, a declarat Wang.

Yuja Wang a început să studieze pianul la vârsta de 6 ani. De la copila care abia reușea să atingă notele, a ajuns să fie supranumită „Degete zburătoare”.

„Lumea îmi spune: "Ești atât de micuță și ai atâta forță! Cum faci asta?" E mult mai simplu ca pe vremuri, imaginați-vă un copil de 6 ani cântând la pian! Pentru mine e un proces natural, organic, din punct de vedere fizic, modul în care cânt la pian”, a explicat artista.

Pentru orice muzician renumit, performanța vine după ani de studiu uneori epuizant. Totuși...

„Cred că am învățat totul pe scenă. Pentru că, indiferent cât exersezi într-o încăpere, nu știi niciodată cum va fi să cânți întreaga lucrare în fața publicului. E ceva ca e trebuit să învăț pur și simplu cântând exclusiv pe scenă. Cânt mult Ceaikovski, așa că, în cazul lui, sunt stăpână pe mine. Dar sunt foarte neliniștită de fiecare dată când cânt ceva nou într-o sală de concert, în fața spectatorilor”, spune, cu sinceritate, Yuja Wang.

Pianista a cunoscut faima de foarte tânără. Unii cred că succesul venit devreme este un privilegiu, alții, că poate fi o povară.

„Ambele!”, spune Yuja Wang când i se cere părerea în această privință. „Cred că sunt fețele aceleiași monede. Publicul a început să aibă așteptări tot mai mari, dar pe mine mă stimulează faptul că mă străduiesc să ajung tot mai sus, să văd ce altceva pot face. Dar odată ajunsă pe scenă, nu mai pot schimba nimic, mă las dusă de muzică, sunt în slujba ei. Și cam asta-i tot! Toată munca e deja făcută, în culise”.

Urmăriți interviul pe care artista l-a acordat emisiunii „Digicult” în materialul video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri