DIGIPEDIA. Constantin Hlihor, istoric: Suntem într-o Europă asemănătoare cu cea a anului 1914

Data publicării:
constantin hlihor

BBC a realizat un documentar excepţional, în două episoade, dedicat rolului jucat de capetele încoronate de-atunci ale Europei. Telespectatorii sunt martorii realinierii puterilor europene, odată cu apariţia noului sistem de alianţe, după moartea reginei Victoria a Marii Britanii, în 1901.

Verii primari - izbitor de asemănători fizic - George al V-lea al Angliei şi Nicolae al II-lea al Rusiei - mamele lor fiind surori de origine regală daneză - au avut o contribuţie importantă la realizarea alianţei anglo-ruse din 1907. Al treilea văr, împăratul Willhelm al II-lea al Germaniei era fiul lui Vicki, prima născută a reginei Victoria. O personalitate fracturată, cu un defect din naştere care i-a potenţat profilul militarist, în compensarea vulnerabilităţii fizice. Willhelm a avut relaţii încordate cu mama sa englezoaică şi contradictorii, din acest motiv, cu Anglia.

Dar povestea e mai complicată şi mai interesantă decât simpla psihologizare a Gothei europene de la cumpăna veacurilor.

Filmul urmăreşte evoluţia evenimentelor, de la începutul războiului până la sfârşitul lui, prin ochii şi destinele celor trei veri încoronaţi. Documentarul BBC a fost realizat anul acesta şi e o capodoperă a genului. Instructiv, original, impecabil la nivelul informaţiilor, imaginilor şi intervenţiilor. Vorba aia, îţi vine să plângi la sfârşit, cu lacrimi amare, mai mult morale decât fizice. Chiar trebuia să se întâmple? Să alunece cu toţii în abis, băieţii buni şi fetele frumoase, alături de băieţii răi şi mamele neiubitoare, la grămadă, în groapa comună a acelei la belle epoque fără întoarcere?

Mărirea şi decăderea Europei, în trei destine, 10 milioane de morţi, 8 milioane de răniţi şi patru imperii ruinate.

Asemănări în contemporaneitate 

„Astăzi suntem într-o Europă asemănătoare cu cea a anului 1914, când Europa venea după un secol de pace”, spune istoricul militar Constantin Hlihor, specialist în geopolitică. El a comentat împreună cu Emil Hurezeanu episodul 2 al documentarului BBC despre Primul Război Mondial.

Congresul de la Viena din 1815 făcuse Europa un continent stabil. După 1945, iată, e o perioadă de 80 de ani de pace în Europa. Din punct de vedere tehnic, există o serie de crize, pe care oamenii epocii premergătoare Primului Război Mondial nu le-au luat prea mult în seamă – criza din 1908, când Viena a anexat Bosnia-Herțegovina. Și astăzi am avut o criză asemănătoare, când un stat anexează o porțiune dintr-un alt stat. Justificarea din 1908 seamănă în multe privințe cu justificarea din 2014, spune Constantin Hlihor.

La rândul său, Emil Hurezeanu remarcă încă o analogie. Intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial, în 1917, a plecat de la scufundarea celui mai modern vas de pasageri, cu aproape 2.000 de pasageri la bord, Lusitania, de către o torpilă trasă de pe un submarin german. Scufundarea unui vas de pasageri provoacă o emoție puternică în opinia publică americană. „Doborârea unui avion de pasageri în Ucraina de Est, acum câteva săptămâni – am avut senzația pentru o clipă – a provocat același impact emoțional care e, în istoria recentă, declicul declanșării unei conflagrații”, a spus Emil Hurezeanu.

Urmăriți întreaga discuție în materialul video de mai sus.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri