Sari la conținut

Direcţia de Cultură Timiş a scos un calendar cu clădirile în paragină

Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara: „Luna noiembrie este reprezentată de această clădire. Potrivit calendarului, faţada este degradată şi s-au pierdut detaliile arhitecturale, iar proprietarii încalcă articolul 10 din legea privind protejarea monumentelor istorice pentru că nu au făcut lucrările de conservare.”

„Trebuie renovate. Mai ales că nu sunteţi de aici, ce părere vă lasă? Sinistru!”

***

„Cum au ajuns? Păi după cum bine vedeţi într-o stare destul de jalnică.”

***

„Şi eu locuiesc tot într-o casă de patrimoniu şi nu prea s-a făcut nimica.”

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş a tipărit 60 de calendare. Un exemplar va ajunge la Ministerul Culturii, în speranţa că legislaţia va fi modificată astfel încât să dea posibilitatea autorităţilor locale să contribuie financiar, alături de proprietari. Alte calendare vor fi distribuite instituţiilor din Timişoara care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de patrimoniu.

Sorin Predescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş: „Dincolo de tot felul de probleme de tip administrativ, legal, financiar, există şi o doză de nepăsare a multora dintre proprietari care lasă aceste clădiri să se distrugă şi nu sunt doar ale lor.”

În fotografii, apar clădiri istorice pe care s-au montat ferestre de termopan, imobile abandonate sau cu fațada distrusă ori case zugrăvite după bunul plac.

Adrian Pîclişan, fotograf: „Ne vedem peste 10 ani. Sper să fie în alte condiţii mult mai bune, tot ceea ce se vede acolo. Sper ca Timişoara, care este un oraş excepţional, să arate cu totul şi totul altfel, măcar în 10 ani de acum încolo.”

Poliţia Locală a emis, anul trecut, 200 de somaţii pentru restaurarea faţadelor şi a dat 90 de amenzi, de aproximativ 200.000 de lei. Timişoara are cel mai mare patrimoniu istoric din ţară, cu peste 14.000 de imobile.

Pe aceeași temă