Directorii de teatre ar putea conduce instituţiile şi după vârsta de 65 de ani. Ministrul Gigel Ştirbu susţine cauza actorilor

Data publicării:
odeon

Directorii de teatre care au împlinit 65 de ani ar putea rămâne până la urmă în fruntea instituţiilor pe care le conduc. Ordonanţa din 2013 care le interzicea acest lucru a fost dezbătută în Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor, iar membrii comisiei au votat eliminarea acestei prevederi. La dezbatere au participat mai mulţi directori de teatre din Capitală, nume mari ale scenei româneşti: Ion Caramitru, Dorina Lazăr, Alexandru Arşinel şi George Mihăiţă.

Foto: teatrul-odeon.ro

Actorii-manageri le-au explicat deputaţilor că experienţa profesională este esenţială pentru cei care ajung în fruntea instituţiilor de cultură. Ei au mai cerut ca cei aflaţi în funcţii de conducere să poată urca şi pe scenă, fără a fi acuzaţi de conflict de interese.

Dacă priviţi în general, în marile instituţii, cum sunt conduse azi şi de cine, o să vedeţi că sunt personalităţi în domeniu, care ştiu despre ce e vorba, ştiu cu ce se mănâncă teatrul, muzica, arta plastică”, a argumentat Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, a dat la rândul său asigurări cu privire la responsabilitatea celor aflaţi în fruntea instituţiilor de cultură: „Vă asigur că nici un director de 65 de ani lovit de Alzheimer n-o să se agaţe de scaun. Dar ar fi fost păcat, dau exemplul acesta, ca domnul Hollender (cel mai longeviv manager al Operei de Stat din Viena, preşedintele şi directorul artistic al Festivalului „George Enescu”, timişoreanul Ioan Holender – n.red.) să nu fi fost trei mandate la rând directorul Operei din Viena. Şi era trecut de 65 de ani”, a spus artista.

Ministrul Culturii a recunoscut că cererile directorilor de teatru sunt legitime şi a promis să le susţină. „Este o reintrare în normalitate a unor lucruri care până în momentul de faţă funcţionau”, crede Gigel Ştirbu. „Nu cred că atingerea unui prag de vârstă poate conduce la incapacitatea de a exercita un mandat de manager”, a adăugat ministrul.

Actul normativ a fost emis în timpul mandatului fostului ministru al Culturii, Daniel Barbu, şi a fost votat de plenul Senatului. În forma modificată, el urmează să fie supus votului în Plenul Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri