Dirijor laureat cu Grammy, pe scena Festivalului G. Enescu

Data publicării:
dirijor enescu grammy 1

Prima seară cu Paavo Jarvi la pupitrul Orchestrei din Paris aduce publicului lucrări muzicale scrise de Hector Berlioz, Benjamin Britten şi Charles-Camille Saint-Saens. Alături de el, vor urca pe scenă doi solişti de talie mondială: Vilde Frang, la vioară şi Thierry Escaich, la orgă. Celebrul dirijor spune că şi-a ales un repertoriu pentru festivalul de la Bucureşti special pentru publicul din România.

Reporterul Digi24 Corina Crăciun a stat de vorbă cu artistul, aflat pentru prima dată în România.

„Ca director muzical în orchestra mea, aleg repertoriul care îmi este mie cunoscut, care cred că este bun pentru orchestră şi mă reflectă pe mine ca muzician”, a spus Paavo Jarvi.

„Ca şi dirijor este foarte important să ne punem de acord cu repertoriul. Dirijorul este o persoană care are un cuvânt de spus, are un concept. Treaba noastră este să creăm un punct de vedere pe o anumită arie”, a adăugat dirijorul.

Din repertoriul celebrului dirijor nu va lipsi o lucrare a lui George Enescu, Simfonia nr. 1, pe care muzicianul spune că o ascultă încă de când era copil. Aria va avea o interpretare nouă, special creată de Orchestra din Paris pentru festival.

„Desigur că întotdeauna este dificil să alegi. În primul rând este vorba de preferinţele personale. Şi trebuie să ţin cont şi de celelalte arii care au fost deja cântate în cadrul festivalului”, a spus Paavo Jarvi, unul dintre cei mai sensibili muzicieni ai momentului, după cum spun criticii muzicali.

„Muzica este un fel de călătorie, un jurnal, este o poveste fără cuvinte. De aceea este aşa de puternică, pentru că nu este vorba de cuvinte”, explică reputatul dirijor.

El este pentru prima dată în România, iar prin cele două concerte pe care le susţine în cadrul Festivalului George Enescu îşi doreşte să simtă temperamentul latin al românilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri