Sari la conținut

Dispută între autoritățile statului pe o clădire monument istoric

Ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, a venit personal la faţa locului să ia apărarea monumentului istoric.

Eu vă solicit ca până la clarificare, astăzi, nu luni, astăzi, să se oprească şantierul. Uitaţi-vă să vedeţi că s-au prăbuşit zidurile exterioare!”, le-a spus el responsabililor de șantier.

Vom lua măsurile strict legale ce ţin de Inspectoratul de Stat în Construcţii”, a fost răspunsul acestora.

Eu mă îngrozesc...era o marchiză în față, erau trepte de marmură, toate elementele decorative, aici s-a prăbușit tot zidul. Este o faptă penală pentru care vor răspunde cei care continuă această faptă”, a declarat ministrul.

Casa Manu Muscel, construită la începutul secolului XX, în stilul belle epoque, i-a apartinut medicului Ion Nanu-Muscel şi a fost cumpărată de Academia de Studii Economice în 2012 de la o firmă privată. Reprezentanţii ASE susţin că şi-au reînnoit toate autorizaţiile de construcţie, dar au omis un aspect important: între timp, clădirea a fost declarată monument istoric.

Clădirea trebuie reexpertizată, autorizația se bazează pe un aviz din 2006 de pe vremea când clădirea nu era clasată. Aceasta nu este o clădire comună atât ca arhitectură, cât și ca elemente decorative”, a arătat ministrul.

Nicolae Istudor, noul rector al Academiei de Studii Economice, susţine că lucrările nu au comprpomis arhitectura clădirii.

Reporter: Nu aveaţi voie să le daţi jos fiind monument istoric.

Nicolae Istudor: Cine a zis că nu avem voie? Le dăm jos și le punem la loc. Cine spune asta?

Se folosesc de chichițe birocratice ca să construiască o monstuozitate în Piața Romană”, susține Roxana Wring, reprezentantă a organizației neguvernamentale Asociația ProDoMo.

Ministerul Culturii a cerut deja oficial oprirea lucrărilor de la Casa Nanu Muscel.