Djuvara şi Şora, decoraţi la Cotroceni când au împlinit 100 de ani. Ce spunea Djuvara: „Mă simt mititel”

Data actualizării: Data publicării:
160926_cotroceni_djuvara_sora_004_INQUAM_Octav_Ganea

Istoricul Neagu Djuvara, care a încetat din viață joi, la 101 ani, şi filosoful Mihai Şora au fost decoraţi, în septembrie 2016, la Palatul Cotroceni, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani.

160926_cotroceni_djuvara_sora_004_INQUAM_Octav_Ganea
160926_cotroceni_djuvara_sora_004_INQUAM_Octav_Ganea

FOTO: INQUAM Octav Ganea

Mihai Şora şi Neagu Djuvara au primit din partea preşedintelui Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

"Este o onoare pentru mine ca în numele statului român să vă înmânez Ordinul Naţional Steaua României, cinstind astfel opera omnia a fiecăruia dintre dumneavoastră. În nume personal şi, sunt convins, în asentimentul compatrioţilor noştri, vă felicit pentru impresionantele realizări ce stau mărturie unor cariere, vieţi şi caractere exemplare", a spus preşedintele.

Şeful statului a afirmat că cei doi au trasat în domeniile istoriei şi filosofiei adevărate repere de cunoaştere, cu un "profund ataşament etic". "România a fost binecuvântată în secolul unităţii sale naţionale cu intelectuali de marcă, având astfel privilegiul de a contribui la progresul civilizaţiei", a spus Iohannis.

Preşedintele i-a transmis lui Djuvara că a făcut un "dar" către generaţiile tinere prin înţelegerea trecutului şi respectul valorilor, iar Mihai Şora a "condus spiritul prin zbuciumul vieţii contemporane" pentru întreaga ţară, "ca prin dialoguri, dileme şi interogaţii să ne putem orienta în faţa provocărilor prezentului".

"Prin generaţiile de specialişti care au avut şansa să vă cunoască lucrările, să vă fie discipoli ori colaboratori opera dvs. rămâne mereu tânără. Sunt convins că viitorul va reţine că valoarea României moderene şi democratice s-au sprijit şi pe opera cu care dvs. aţi îmbogăţit secolul marii noastre uniri", a spus preşedintele.

Neagu Djuvara a rostit şi el câteva cuvinte după primirea decoraţiei, mulţumindu-i preşedintelui. "Mă simt foarte măgulit şi vă spun că m-am strivit aşa de întâmplări ca la 100 de ani să mai ai prilejul de a primi recompense şi decoraţii şi mă simt mititel de tot şi vă mulţumesc din suflet pentru cuvintele pe care le-aţi spus", a spus istoricul.

Mihai Şora i-a mulţumit şi el şefului statului pentru decoraţie. "Sunt foarte mişcat şi mulţumesc din tot sufletul pentru această decoraţie pe care o primesc ca pe o mare onoare ce mi se acordă. Nu ştiu în ce măsură o merit, dar oricum sunt recunoscător", a afirmat filosoful.

Cei doi au fost aplaudaţi de preşedinte şi de invitaţii de la Palatul Cotroceni, în mare parte oficialităţi, oameni de cultură şi consilieri ai lui Klaus Iohannis, printre care şi vicepremierul Costin Borc, actorul Victor Rebengiuc şi scriitorul Gabriel Liiceanu.

Mihai Şora şi Neagu Djuvara au făcut şi o fotografie alături de Klaus Iohannis, şeful statului încadrându-i pe cei doi. "Aşa ne egalizăm la înălţime", a comentat Iohannis.

Neagu Djuvara a împlinit 100 de ani pe 18 august 2016, iar Mihai Şora a atins centenarul pe 7 noiembrie 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri