DNA la Operă. Angajații mai vechi cer intervenția procurorilor anticorupţie

Data publicării:
sala opera-1

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, nu şi-a depus încă oficial demisia la Guvern. Dar după o săptămână de tăcere, şi-a exprimat părerea despre scandalul de la Operă.

Vlad Alexandrescu: „Cred că în momentul de față trebuie luate pur și simplu niste decizii foarte serioase, foarte severe... închiderea spectacolelor și luate hotărâri precise în ceea ce privește Opera, ca să rămână credibilă. Sunt grupuri de interese foarte mari, este evident că există conduceri ale instituțiilor care au îmbătrânit foarte mult, s-au anchilozat în reflexe foarte vechi și care refuză orice înnoire și întinerire a managementului”.

Reporter: „Au fost ieri critici din partea preşedintelui României. Cum vi s-a părut discursul?”

Vlad Alexandrescu: Mi s-a părut injust. Problema de la Operă e gravă, de management, stratificată în ani de zile. Nu poate fi rezolvată într-o zi”.

Este răspunsul ministrului la vorbele grele ce vin chiar de la primul om în stat. Klaus Iohannis, preşedintele României: „E un contraexemplu de implicare a unui minister ceea ce s-a întâmplat la Operă. Cred că au rămas puține greșeli imaginabile care nu au fost făcute de către ministrul Culturii în această chestiune”.

Nu de aceeaşi părere sunt susţinătorii ministrului demisionar, care au protestat în stradă miercuri seară. Vocea lor s-a făcut auzită în Palatul Victoria, iar premierul a ieşit pentru explicaţii.

Tudor Chirilă: „Puneţi în balanţă o viziune cu un caz particular de management, domnule prim-ministru! Ca ministru nu trebuie să ai doar viziune, trebuie să ai şi capacităţi! Cazul particular de la Operă nu demnostrează incapacitatea generală a domnului Alexandrescu. Pentru ce-l demiteţi?”

Dacian Cioloș: „Pentru că în continuare nu s-a găsit omul care să poată lua măsurile acolo”.

Angajaţii Operei mai vechi se plâng că situaţia este extrem de gravă şi îi cheamă în ajutor pe procurorii anticorupţie: „Cerem cu insistenţă DNA-ului să cerceteze în regim de urgenţă situaţia economico-financiară de la Opera Naţională Bucureşti. Precizăm că nu sistemul de funcţionare al Operei Naţionale Bucureşti a adus instituţia noastră în această situaţie imposibilă, ci managementul dezastruos al echipei lui Răzvan-Ioan Dincă, actualmente aflată în proces penal”.

Conflictul de la Opera Naţională Bucureşti a început în urmă cu aproximativ o lună, odată cu demisia balerinului danez Johan Kobborg. De atunci, ministrul Culturii a schimbat trei directori interimar: Tiberiu Soare, Vlad Conta şi George Călin. Angajaţii s-au împărţit în două tabere, pro-, respectiv contra artiştilor străini. Iar spectacolele au fost suspendate.

Săptămâna viitoare, vicepremierul Vasile Dîncu va negocia cu o delegaţie a protestatarilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri