DocuArt. 30 de pelicule s-au înscris în competiție

Data publicării:
docuart

Tânărul cineast Csibi Laszlo a absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune. Mai bine de o jumătate de an a lucrat la documentarul „În umbra castelului”, pe care l-a înscris în concurs. Pelicula prezintă povestea familiei Banffy şi istoria castelului acestei familii, situat în Bonţida, judeţul Cluj. Construcţia este numită şi Palatul Versailles al Transilvaniei.

Este o poveste foarte frumoasă despre cum a dispărut nobilimea transilvăneană, cum a dispărut tot ce era acum 100 de ani. Ca un reporter am bătut la fiecare uşă din sat. Mi-au povestit despre o lume care nu mai există”, povestește Csibi Laszlo.

Cele 30 de producţii care figurează în programul festivalului mai abordează teme sociale, istorice, ecologice şi politice. Cuvântul de ordine pentru juraţi este originalitatea.

Îmi displace când studenţii calibrează documentarele după gusturile juriului, ăsta e un act de comercialitate. Ei trebuie să îşi facă propriile filme după simţăminte personale, încărcătură şi porniri”, spune profesorul de estetică Francisc Mraz.

Organizatorii vor ca prin acest eveniment să promoveze filmul documentar românesc şi să-i încurajeze pe tinerii cineaşti, în căutarea afirmării.

Cele mai multe dintre producţiile prezente la festival au câştigat deja premii internaţionale. Printre acestea se numără peliculele „Păcătoasa Teodora”, în regia Ancăi Hirte sau „Exploratorul”, semnat de Titus Muntean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri