„Dosar Stalin”, de Vladimir Tismăneanu și Marius Stan, sau istoria crimelor totalitarismului

Data publicării:
carte-1

Responsabil pentru deportarea, încarcerarea în lagăre de muncă şi uciderea a milioane de oameni, Stalin a fost centrul cultului și adorației colective nu doar în Uniunea Sovietică, dar şi în toate statele comuniste. Sub mâna abilă a propagandei, el a devenit subiectul unor opere de artă, iar numeroase orașe și sate au primit numele său.

„Genialissimul generalissim. Generalissim era evident titlul oficial purtat de Stalin după al Doilea Război Mondial. Şi genialissim pentru că tot timpul s-a vorbit de geniu, corifeul ştiinţei, atunci el nu era doar genial, trebuia să fie superlativul”, spune istoricul Vladimir Tismăneanu.

Reformele inumane i-au pecetluit sfârşitul. Manualele vorbesc despre moartea lui Stalin ca despre o ironie a istoriei.

„Foarte puţin timp înainte de atacul cerebral din 1953, arestase o serie întreagă de medici pentru trădare. Când camarila, 'curtenii' săi au pătruns în sfârşit nu au avut nici măcar un medic pe care să îl cheme şi care să constate”, spune istoricul Marius Stan.

Cartea este şi o istorie a Uniunii Sovietice, utilă, spun autorii, în analiza politicii actuale a Rusiei.

„Ideea imperială rusă este din nou de mare şi alarmantă actualitate. Cartea răspunde multor probleme pe care ni le punem acum. În ce măsură momentul Putin este legat de moştenirile lui Stalin?”, adaugă Vladimir Tismăneanu.

Cartea semnată de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan prezintă noi interpretări ale discursului totalitar şi mici incursiuni didactice în istoria comunismului în Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri