Sari la conținut

Două zile de dezbateri, în București, la împlinirea a 100 de ani de la Primul Război Mondial

Scriitori, politologi şi jurnalişti, în total 20 de personalităţi din zece ţări participă la conferinţele organizate de Colegiul pentru Noua Europă la împlinirea a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial.

Aș adăuga că nu doar jurnalişti, dar şi politologi, istorici, personalități publice din Germania și din România, Ucraina şi Ungaria. Este o dezbatere largă şi în Suedia. Este o dezbatere care atunci când a fost plănuită, acum apropae un an, nu speram sau n-am vrut să devină atât de acută. Dintr-odată, realitatea furnizează o substanţă acestei dezbateri extrem de vie şi de orientat spre pesimisn şi nevroză”, spune Andrei Pleșu, rectorul Colegiului pentru Noua Europă.

Relaţia României cu celelalte ţări europene va fi de asemenea discutată. Inclusiv subiectul ameninţărilor aflate la graniţele ţării.

„Şi această întâlnire vrea totuşi să aducă pe scenă aceste teme nu numai pentru specialişti şi pentru oamenii politici, dar şi pentru cetăţeanul român care trebuie să ştie unde e plasat. Sunt probleme esenţiale de discutat. Cum se rezolvă probleme de conflict în ziua de azi, la graniţa Europei. Nu mai trăim într-o lume în care ce se întâmplă în afara graniţelor n-are influenţă asupra a ceea ce se întâmplă înăuntrul graniţelor. Şi nu e un sentiment sănătos sentimentul ăsta că lucrurile sunt în altă parte”, subliniază Andrei Pleșu.

Evenimentul de la Bucureşti se desfăşoară la Teatrul Odeon, la Biblioteca Central Universitară şi la Colegiul Noua Europă şi marchează debutul unei serii de conferinţe europene dedicate împlinirii unui secol de la începutul Primului Război Mondial. Următoarele sesiuni vor avea loc la Belgrad şi la Atena.

Urmăriţi un interviu în exclusivitate cu scriitorul Andrei Pleşu despre acest eveniment, sâmbătă, în emisiunea Digicult, de la 14:30.

Pe aceeași temă