Drumuri şi cioburi, expoziţie inedită la Muzeul din Deva

Data publicării:
drumuri si cioburi 08.11

Şantierul de cercetare de pe Deva-Lugoj a fost reconstituit în expoziţie. Arheologii au vrut să arate curioşilor un șantier de cercetare complet. De la piesele descoperite până la uneltele experţilor.

Cătălin Rișcuța, șef Secție Arheologie Muzeu Deva: Am încercat să creăm o expozție de atmosferă, să spunem povestea din spatele cercetării arheologice.

Cercetările făcute în 2014 la șantierul autostrăzii Deva-Lugoj au adus rezultate importante pentru arheologi. Cele mai importante sunt cele din perioada bronzului şi au ajutat la completarea hărţilor aşezărilor umane. Obiectele scoase la lumină au cel 3.000 de ani vechime.

Oana Bărbat, arheolog: Este un depozit foarte important pentru că el ne-a datat, cu foarte mare certitudine, alături de decorul ceramicii, ne-a datat așezarea. Este vorba despre un depozit format din 13 brățări ascuns bine într-un complex absolut banal

Cătălin Rișcuta, șef Secție Arheologie Muzeu Deva: Cercetările de la autostradă au fost ca o tăietură prin evoluția istorică.

Andrei Ungureanu, arheolog Institutul Arheologic Vasile Pârvan : Sunt mai multe complexe din neolotic care au furnizat o serie de statuete care pot să dea niște indicii despre cultele și religia comunităților respective, sau despre joaca copiiilor de atunci.

Expoziția intitulată "Drumuri și cioburi... povestea arheologică a unui tronson hunedorean de autostradă" va fi deschisă publicului până la începutul anului viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri