Edificiu unic în Europa, nereabilitat de 47 ani

Data publicării:
edificiu

Edificiul Roman cu Mozaic din Constanţa, un monument unic în Europa de Est, se degradează de la o zi la alta, relatează Digi24. Investiţii în clădirea care îl acoperă nu s-au mai făcut de la deschidere, de aproape 50 de ani. Iar timpul şi-a pus serios amprenta. Geamurile şi tavanul sunt sparte, tâmplăria distrusă, iar mozaicul ondulat de inundaţiilor care au avut loc acolo. Autorităţile judeţene vor să salveze edificiul cu fonduri europene, în valoare de 4 milioane de euro.

Sunt sectoare, cum este cel din faţa noastră, unde din cauza inundaţiilor s-au produs astfel de distrugeri”, spune Traian Cliante, directorul interimar al Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa.

În ultimii 47 de ani, Edificiul Roman cu Mozaic din Constanţa a fost inundat de peste 30 de ori. Covorului de 2.000 de metri pătraţi îi lipsesc acum bucăţi întregi de piatră.

Ploile au distrus şi zidul care înconjoară monumentul. Edificiul Roman cu Mozaic este afectat de la fundaţie şi până la tavan. Acoperişul este spart, iar apa se infiltrează înăuntru. Și nu este singura problemă.

„Sunt zeci de geamuri sparte în Edificiul Roman cu Mozaic. Astfel, clădirea nu mai asigură condiţiile optime de temperatură şi umiditate”, relatează Ana Bors, reporter Digi24.

Structura de protecţie a mozaicului a fost construită între anii 1962-1969. De atunci nu s-a mai făcut nicio reparaţie.

De multe ori ni s-au promis fonduri de la Ministerul Culturii, de-a lungul timpului, şi aceste fonduri nu prea au ajuns la Constanţa”, mai spune Traian Cliante, directorul interimar al Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa.

Anual, 40.000 de turişti, cei mai mulţi dintre ei străini, vizitează edificiul din Constanţa.

- Nu am văzut ceva asemănător în toată lumea.

- Este păcat! Dacă s-ar investi, ar fi mult mai interesat de vizitat.

Conducerea Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa a făcut un proiect european, prin Consiliul Judeţean, pentru a obţine banii necesari reparării edificiului. Momentan se află în faza studiului de fezabilitate.

Acest studiu a fost transmis spre avizare la comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, nu a primit iniţial aviz. Ne-au cerut iniţial o parte din studii - de umbrire, de umiditate şi studii de specialitate - studii care se practică la faza de proiect tehnic”, afirmă Ioan Mihai Nache, director adjunct Direcţia de Proiecte a Consilului Judeţean Constanţa.

Dacă va primi avizul de la Ministerul Culturii, autorităţile judeţene pot demara şi procedura de licitaţie pentru lucrări. Costurile de reabilitare se ridică la 4 milioane euro.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri