Ediție specială Digicult, dedicată omului Nichita Stănescu

Data publicării:
eugen suciu mircia dumitrescu-57699
 

Poetul Eugen Suciu şi plasticianul Mircia Dumitrescu, unii dintre cei care şi-au petrecut zeci de ore în compania poetului, au povestit despre prietenia lor.

„Nichita nu s-a certat niciodată, cu nimeni. Chiar și în momentul în care era înjurat, nu răspundea. Mai mult se încăierau prietenii din jur, pentru iubirea lui”, spune Mircia Dumitrescu.

„Toate pseudolegendele din jurul lui, mai mult sau mai puțin drăguțe, mai mult sau mai puțin tendențioase, se nasc atunci când notorietatea îi împiedică pe oameni să și citească opera”, adaugă Eugen Suciu.

Una dintre principalele legende în ce-l priveşte pe Nichita Stănescu, aceea că a fost un adevărat Don Juan, este prima demontată, cu argumente, de cei doi.

În casa lui nu accepta să-i faci curte unei doamne cu care venea cineva în casă la el. Era în posesia lui și responsabilitatea lui. De aici începeau micile excluderi de la intrarea liberă din apartamentul din Piața Amzei”, îşi aminteşte plasticianul Mircia Dumitrescu.

Şi înclinarea poetului spre alcool, la fel de mult discutată, poveştile legate de băutură care i-au înconjurat întotdeauna pe artişti sunt şi ele infirmate de cei care se aflau în preajma lui Nichita.

Petre Stoica, un poet important și care era unul dintre cei mai mari vodcari pe care i-am cunoscut, nu de puține ori relata despre el: "Nichita era un prost. Eu beam vodcă și el mânca înghețată!", spune poetul Eugen Suciu.

Nichita Stănescu era pasionat de numismatică: „Într-o zi, intră în casă, așa, brusc de tot, ținea pumnii strânși. Se trântește în patul din camera de alături, mă duc după el, crezând că îi e rău. El îmi zice: "Mircia, știi ce am aici, în mână? Am 2.000 de ani!". Era o monedă de argint, abia făcuse rost de ea. În aceeași seară, a văzut-o Tomozei: "Vai, de când îmi doresc moneda asta!" I-a dăruit-o. Asta făcea întotdeauna: primea ceva, se bucura, întorcea pe toate fețele, după care dăruia. Totul era un dar la el”, povesteşte Mircia Dumitrescu.

Urmăriți sâmbătă, la 14.30, la Digi24, o ediție specială Digicult dedicată omului Nichita Stănescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri