Sari la conținut

EXCLUSIV. Președintele Federației Editorilor din Europa: „Peste 80% dintre nordici citesc”

Cărți istorice, romane de dragoste sau ştiințifico-fantastice, cărţi de poveşti sau manuale şcolare. Pe toate ni le dorim în bibliotecă. Uneori ne confruntăm însă cu problema spaţiului.

De aceea, tehnologia modernă ne sare în ajutor. Sute de cărţi tipărite încap într-un singur dispozitiv. Unul digital, care vă permite să vă citiţi cartea preferată direct de pe laptop, telefonul mobil sau de pe ebook.

De exemplu, se citeşte foarte mult în Germania şi, în special, în ţările nordice. Peste 80% dintre oamenii de aici citesc. Din câte ştiu, în România şi în Polonia procentul nu este atât de mare”, spune Piotr Marciszuk, presedinte FEE.

Viaţa noastră s-a schimbat considerabil de pe vremea lui Balzac, iar cărţile s-au adaptat la viteza cu care ne mişcam. Aşadar, nu este deloc surprinzătoare direcţia spre digital pe care o urmează Industria. Din cele 9 milioane de titluri de cărti disponibile în prezent la editurile europene, 2 milioane se găsesc şi în varianta e-book.

Piotr Marciszuk admite că lucrările tipărite sunt ameninţate de cele digitale. „Cred că sunt ameninţate, dar mai cred că vor continua să existe şi cele tipărite. Oamenilor le place să citească de pe hârtie pentru că îşi însuşesc mai bine conţinutul cărţii, pentru că îşi aduc mai bine aminte, pentru că, de exemplu, îţi poţi imagina întreaga carte de la început la final. Când citeşti cartea digitală, poţi vizualiza doar o pagină”, spune acesta.

E-book-urile nu sunt singurul produs al digitalizării. Poate și mai interesante sunt audiobookurile, care satisfac nevoia de cultură pentru o generaţie care îşi petrece, în medie, 3,5 ore pe zi în trafic.

Oamenii îşi petrec timpul nu citind, ci ascultând cartea. Mai ales în timp ce eşti la volan şi traficul este infernal”, spune Piotr Marciszuk.

Deși impresia generală este că oamenii din zilele noastre citesc mai puțin, industria cărților din Europa este lider mondial. În topul celor mai importante zece edituri din lume, șapte sunt europene, iar cărţile sunt un „produs” de 24 de miliarde de euro pe an.