Festival de Film Etnografic, la Zlatna

Data publicării:
ylatna

Printre cele 30 de filme aflate în competiţie se numără atât producţii româneşti cât şi din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii.

„Avem filme, nici nu ne-am aşteptat, avem din Africa de Sud, din Croaţia, din Germania, din Mexic, din Brazilia... A început să se audă de festival, avem foarte multe filme bune din România”, spune Gabriel Boholţ, co-organizator al festivalului.

În deschidere a rulat „Căluşarii”, un documentar marca Digi World, realizat în colaborare cu o echipă de cercetători de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Pelicula prezintă povestea fascinantă a căluşarilor, dar şi istoria şi viitorul unui dans misterios şi magic.

O dublă bucurie, ca membru al juriului, să văd că Digi, Digi World, este prezent aici cu un film în deschidere”, a spus Cristi Toporan, regizor artistic.

De la festival nu a lipsit tradiţionala paradă a portului popular, la care au participat peste 100 de dansatori.

„Eu, când am început această idee, exact la asta mă gândeam, la identitatea poporului român care începuse să se piardă”, afirmă Silviu Ponoran, primarul din Zlatna.

Pe lângă marele premiu pentru cel mai bun film etnografic, alte nouă distincţii vor fi acordate de către juriu. Festivalul Internaţional de Film Etnografic din Zlatna este unicul festival de film de acest gen din lume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri