Festivalul de Film Documentar One World Romania, ediţia a VII-a: 50 de pelicule noi şi vechi, sub genericul „Cine-Luptă”

Data publicării:
owf

Festivalul de Film Documentar One World Romania are din nou loc la Bucureşti, pentru al şaptelea an la rând, iar tema din acest an, prezentată sub genericul „Cine-Luptă”, va fi apărarea drepturilor omului. 50 de pelicule din mai multe ţări est-europene vor fi proiectate în trei cinematografe din Bucureşti. Spectatorii sunt invitaţi însă şi la reprezentaţii de teatru, ateliere tematice şi expoziţii de fotografie.


Cine-Luptă” este genericul sub care se va derula ediţia din acest an a Festivalului One World Romania. Imaginea devine astfel o armă mai eficientă şi mai inteligentă decât orice tanc pentru apărarea drepturilor omului, explică organizatorii. „Este vorba de această îmbinare între cinema şi lupta pentru anumite cauze pentru drepturile omului. Lupta noi nu o vedem ca pe ceva foarte îngust şi încrâncenat. Filmele pe care le-am strâns sunt filme care pun întrebări şi te lasă să te gândeşti şi să îţi faci o opinie singur”, arată Alexandru Solomon, directorul Festivalului One World România.

La 25 de ani de la căderea comunismului, organizatorii festivalului aduc în faţa publicului şase documentare care prezintă perioada comunistă. „Au trecut 25 de ani de la căderea comunismului. Deşi pare foarte mult, ni s-a părut că nu-i de ajuns că nu am ajuns unde speram, şi filmele pe care le-am strâns în secţiunea asta reflectă ecourile ale comunismului şi post-comunismului în viaţa noastră. Sunt filme care vin din Albania, din Polonia, din toate ţările est-europene”, explică acelaşi Alexandru Solomon.

De asemenea, un film despre protestele din iarna anului 2012 din Piaţa Universităţii, regizat de Vlad Petri, va fi proiectat în premieră la acest festival. „Am lucrat doi ani la acest film despre protestele din Bucureşti din 2012. Va fi singura proiecţie din Bucureşti până în iunie, când filmul va intra în cinema. A avut premiera la sfârşitul lui ianuarie la Festivalul de Film de la Rotterdam”, spune regizorul.

Festivalul va avea cinci secţiuni principale: După 25 de ani, Rebeli pentru cauze, Statul strâmb, Clinica mass-media, Şi dragostea este un drept al omului. 50 de filme documentare, unele în premieră, vor fi prezentate în perioada 17-23 martie la cinematografele bucureştene Studio, Elvire Popesco, Sala „Horia Bernea” din cadrul Muzeului Ţăranului Român şi la Cinema Pro.

Lista filmelor prezentate în cadrul ONE WORLD ROMANIA FILM FESTIVAL:

89 mm from Europe

Aim High in Creation

American Vagabond

Anything Can Happen

Byeway

Crop

Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus

Encounters with Your Inner Trotsky Child

Father and Son on A Journey

Free Smetana!

Front Collision

Green Gold

Happy End

Here Be Dragons

High Tech, Low Life

How It's Done

Judgment in Hungary

Microphone Test

Mission Congo

Model Village

My Child

Normalization

Plutocracy Croatia

Powerless

Practice Exercises

Pussy versus Putin

Putin's Games

Romanian Autumn

So It Doesn't Hurt

Stop-over

The 727 Days without Karamo

The Alexandru Sahia Studio: Oldies, Goldies

The Art of Disappearing

The Death Row

The Family

The Invisibles

The Network

The Shovel Is Too Small

The Unknown Known

The Valley of the Jato

The Visit

Ukraine Is Not a Brothel

Watchers of the Sky

Where are You, Bucharest?

Which Way Is the Front Line from Here? The Life and Time of Tim Hetherington

Yes we can!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri