Sari la conținut

FESTIVALUL DE LA CANNES. Filmul lui Radu Muntean a primit critici pozitive

Britanicii de la The Guardian apreciază faptul că filmul lui Radu Muntean te obligă la introspecţie. Este adevărat, spun tot ei, că pelicula nu este un magnet pentru public pentru că este uşor cam plată. Mai mult, „Un etaj mai jos” pare un exerciţiu de frustrare şi dezorientare. Sunt înghesuite o mulţime de detalii, unele dintre ele cumplit de plictisitoare. Dar este de datoria ta, a spectatorului, scriu criticii, să îţi dai seama dacă ceea ce vezi este intrigă sau doar o înşiruire de scene lungi despre nimic, specifice naturalismului inerent noului val al cinematografiei româneşti.

În schimb Variety, una dintre cele mai influente publicaţii din showbiz, laudă scenariul filmului regizat de Radu Muntean şi performanţa actorului principal, Teodor Corban, aflat mereu în centrul atenţiei. El interpretează rolul unui bărbat măcinat de o dilemă morală demnă de Dostoievski.

La rândul său, The Hollywood Reporter scrie că regizorul Radu Muntean a ieşit mereu în evidenţă datorită scenariilor lui laconice, iar „Un etaj mai jos” nu face excepţie. Multe informaţii sunt bănuite, doar sugerate. De asemenea, jurnaliştii spun că filmul pare aproape monoton când prezintă viaţa obişnuită a personajului principal, dar impresia este distrusă brusc de un val de violenţă. În acest context, Hollywood Reporter aminteşte că regizorii din noul val românesc dau titluri fantastice filmelor pe care le fac şi reuşesc să găsească poezie în viaţa de zi cu zi.

Elvețienii de la Le Temps scriu că Radu Muntean devine un al patrulea muschetar al noului val cinematografic românesc care s-a născut în urmă cu zece ani odată cu „Moartea dlui Lăzărescu” al lui Cristi Puiu. Au urmat apoi Cristian Mungiu cu „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” și Corneliu Porumboiu cu „Polițist, adjectiv”.

Este un film despre dilema morală a unui personaj care este martorul unui eveniment care până la urmă duce la o crimă. (...) Pentru noi, faptul că filmele au premiera aici, la Cannes, înseamnă foarte mult. Este începutul pe care ţi-l doreşti când faci genul acesta de film”, a declarat pentru Digi24 regizorul Radu Muntean.