Sari la conținut

Festivalul Internațional de Scurtmetraje București, de mâine la Muzeul Țăranului Român

 

Foto: Wikipedia

Festivalul Internațional de Scurtmetraje București, care va prezenta un total de 29 de scurtmetraje, este unic prin secțiunile pe care le întrunește:

1. Competiția oficială

2. Films 4 kids

3. Filme în afara competiției

4. Retrospectiva Festivalului Internațional de Film de la Veneția

5. Retrospectiva Festivalului Internațional de Scurtmetraje

Retrospectivele pe care FISB le va oferi publicului bucureștean, aducând în lumina efervescentă a capitalei noastre două dintre cele mai prestigioase festivaluri internaționale, cumulează câte o selecție de scurtmetraje realizată de către experții acestor festivaluri.

Enrico Vannucci, Short Film Advisor la Venice Film Festival, a întocmit o selecție excepțională care cuprinde următoarele filme:

1. Artă, în regia lui Adrian Sitaru. Premii: Prix Format Court, la Festivalul Filmului Francofon de la Namur, Best Short Film la Sleepwalkers International Short Film Festival și Louis le Prince Award la Leeds International Short Film Festival;

2. Maryam, în regia lui Sidi Saleh. Premii: Orizonti Award, la 71st Venice Film Festival

3. La bambina, o co-producție irano-italiană în regia lui Ali Asgari, participantă în Selecția Oficială a Festivalului de Film de la Veneția;

4. 3/105, un scurtmetraj semnat Avelina Prat și Diego Opazo, Selecția Oficială a Festivalului de Film de la Veneția.

Retrospectiva Drama International Short Film Festival va fi prezentă cu o selecție de trei filme participante la cea de-a 20-a Ediție a festivalului, după cum urmează:

1. A Single Body, în regia lui Sotiris Dounoukos. Premii: Vimeo Award for Best Short, la Toronto International Film Festival, Dendy Live Action Short Award la Australian Short Films;

2. Dinner for few, o animație semnată Athanassios Vakalis, câștigătoare a Grand Prix si 1st Place Best Environmental Film la ANIMARTE, Best Short Film Director, la Cyprus International Film Festival;

3. Chelsea-Barcelona, în regia lui Alexandros Chantzis. Premii: El Rey Award la Barcelon Film Festival, Best Director National Competition la Thess International Short Film Festival.

În selecția finală a competiției oficiale au intrat 13 filme, producții atât internaționale, cât și românești, a căror calitate a fost deja probată de numeroase premii și nominalizări. Unul dintre filmele participante la competiție este scurtmetrajul The Chicken, în regia talentatei Una Gunjak, este povestea fabuloasă a unei fetițe de șase ani care primește în dar de ziua ei o găină. Sensibilitatea și excentricitatea acestei copilițe au convins nenumărate jurii feroce, inclusiv pe cele de la European Film Awards (Best Short Film 2014), Sarajevo Film Festival (Best Short Film 2014), CINEMED Montpellier (Grand Prix Best Short 2014). The Chicken a făcut parte din selecția oficială de la Sundance Film Festival, precum și Semain De la Critique, Cannes.

Filmul În ataș va fi proiectat în cadrul competiției în prezența regizorului, Mircea Bobînă. Originar din Republica Moldova, regizorul imprimă un puternic colorit local filmului său, care ne prezintă drama unui veteran de război prins în capcanele sindromului postr-traumatic. Aflat în competiția oficială la European Media Art Festival, Experiments in Cinema și European Short Film Festival at MIT, scurtmetrajul În ataș a stârnit o mare agitație în lumea festivalieră internațională, reușind să spargă hotarele geografice.

Un alt concurent al competiției este filmul As he lay falling, o producție britanică semnată Ian Waugh, care ne oferă o perspectivă unică asupra fenomenului migrației, invitându-ne în culisele unei drame intime. Premiat cu Best Short la Reykjavik International Short Film Festival, International Short Film Festival of Cyprus, Short Film Festival of Soria, precum și Drama International Short Film Festival, scurtmetrajul As he lay falling a fost dezvoltat ulterior într-un film de lungmetraj de către Only Son and Middlefish Films în 2015. Regizorul britanic Ian Waugh va fi prezent la proiecție, oferind un Q&A session.

În cadrul competiției va fi prezentat, de asemenea, și filmul românesc Lingura Veche, un proiect independent. Proiecția filmului va avea loc în prezența regizorului scoțian, Mick Davis, invitat special al Festivalului Internațional de Scurtmetraje București. Lansat în premieră absolută în cadrul Festival de Cannes, Lingura Veche ne invită să fim martorii unei scene bizare dintre o femeie măcinată de secretul pe care îl ascunde de mulți ani și un bătrân excentric care pare să-i schimbe definitiv soarta.

Festivalul Bucharest International Short Film Festival 2015 debutează miercuri, 9 septembrie, cu surprize pentru publicul cinefil, în Gradina Cinema, din cadrul zilelor Muzeului Țăranului Român.

Pe aceeași temă