Sari la conținut

Filmul „Artă”, de Adrian Sitaru, este nominalizat printre cele mai bune scurt-metraje europene

Secvenţă din scurt-metrajul "Artă", de Adrian Sitaru

Cineuropa Shorts a urmărit selecţia unor importante persoane din industria cinematografică europeană a segmentului de scurtmetraje, pentru a descoperi peliculele favorite din 2014. Filmele selectate reprezintă o paletă diversă de genuri, arătând, totodată, profunzimea producţiilor create în prezent în Europa.

Realizate de directori de festivaluri, realizatori de film şi jurnalişti specializaţi în cinema, listele prezintă o diversitate de pelicule. Cu toate acestea, "Chicken", de Una Gunjak, "Artă", de Adrian Sitaru, "Symphony No. 42", regizat de Reka Bucsi, şi "Emergency Calls", de Hannes Vartiainen şi Pekka Veikkolainen, se numără printre cele care au stabilit o legătură între listele scurtmetrajelor selectate.

Scurtmetrajul "Artă" a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2014.

În luna octombrie a anului trecut, Adrian Sitaru a fost distins cu premiul pentru cel mai bun format scurt, pentru scurtmetrajul său "Artă", la Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur, Belgia.

De asemenea, regizorul român a câştigat trei premii internaţionale, "Artă" fiind distins cu trofeul Louis Le Prince pentru cel mai bun scurtmetraj din competiţia Festivalului de la Leeds, din Marea Britanie, cel pentru cel mai bun scurtmetraj la Sleepwalkers International Short Film Festival, din Estonia, şi cel pentru cel mai bun scenariu la Ozu Film Festival, din Italia.

Elogiat de presa britanică, care l-a descris drept "un film captivant despre manipulare, desăvârşit printr-o superbă execuţie tehnică", scurtmetrajul relatează modul prin care un regizor şi un director de casting încearcă să o convingă pe mama unei adolescente să accepte ca fiica ei să joace rolul unei minore abuzate sexual în următorul lor film. Scurtmetrajul este născut din discuţiile avute în timpul dezvoltării scenariului de lungmetraj "Fixeur", care va intra în producţie în luna februarie.

"Artă" este o producţie 4 Proof Film, fiind 100% independentă. Din distribuţie fac parte Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus şi tânăra Iulia Crişan. Imaginea este semnată de Adrian Silişteanu, iar montajul este realizat de Andrei Gorgan.