Sari la conținut

Filmul „Câini”, regizat de Bogdan Mirică, premiat la Cannes

Acțiunea filmului este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare.

„Scenariul a pornit de la o lume pe care o cunosc foarte bine - lumea în care am copilărit, la bunica la ţară. De fapt, nu atât lumea aia m-a interesat, cât emoţiile mele faţă de ea, emoţii pe care încă le mai am în mine şi acum. Ce mi-a rămas în cap a fost caracterul arbitrar, imprevizibil al violenţei de acolo – am văzut oameni care săreau să se omoare, fără o miză clară – şi asta mi se pare înfricoşător. Cum poţi să te aperi de ceva ce nu poţi anticipa – nici măcar teoretic?”, a spus regizorul Bogdan Mirică.

Protagoniștii filmului sunt Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu. În roluri secundare apar actorii Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval și Constantin Cojocaru.

Toni Erdmann”, în cărți pentru Palme d'Or

Toni Erdmann”, de Maren Ade, o coproducție românească, a primit premiul FIPRESCI al competiției oficiale de la Cannes.

Filmul regizat de Maren Ade oferă o perspectivă mai economică asupra vieții în România, scrie francetvinfo.fr.

„Tony Erdman” spune povestea unui tată, care încearcă să se apropie de fiica lui, consultant în București pentru o firmă din Germania. Așa că inventează un personaj alter ego, „Toni Erdman”, și se mută în București.

Într-una dintre scenele din film, sunt cântărite meritele economice ale mutării în România. Țara noastră, se explică în film, are avantajul unei forțe de muncă tinere, formată din oameni care au studiat în străinătate și care sunt capabili să se adapteze mediului de lucru dintr-o multinațională.

„Am considerat că România poate fi o țară interesantă pentru că are o relație economică apropiată cu Germania. După căderea comunismului, multe companii din Germania și Austria și-au mutat sediul în România. Multe multinaționale funcționează în această țară”, a spus regizoarea despre decizia de a plasa intriga filmului său în România.