Gala UCIN. Filmul "Despre oameni şi melci" a câştigat premiul special al juriului. Marele premiu nu s-a acordat

Data publicării:
tudor 20giurgiu-55118

Uniunea Cineaştilor nu a mai acordat anul acesta marele premiu, în timp ce premiul pentru cea mai bună regie i-a fost acordat lui Radu Jude, pentru lungmetrajul "Toată lumea din familia noastră".

La gala de vineri seară, juriul UCIN a acordat premiul Opera Prima, pentru debut în lungmetraj, regizorului Gabriel Achim, pentru filmul "Visul lui Adalbert".

De asemenea, juriul a decis să acorde premiul pentru interpretare feminină actriţei Mihaela Sîrbu, pentru rolurile din "Toată lumea din familia noastră" şi "Tatăl fantomă", în timp ce premiul pentru cea mai bună interpretare masculină i-a revenit actorului Şerban Pavlu, pentru rolul din filmul "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude.

Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a revenit Sofiei Nicolaescu, pentru partitura din filmul "Toată lumea din familia noastră", iar distincţia pentru cel mai bun rol secundar masculin, lui Tudor Smoleanu, pentru interpretarea din "Şi caii sunt verzi pe pereţi", în regia lui Dan Chişu.

"Un gând, un vis, Doyle ş-un pix", de Bogdan Ilie-Micu, a fost premiat la categoria cel mai bun documentar, în timp ce premiul pentru cel mai bun film de televiziune a revenit producţiei "după FEL şi CHIP", realizată de Paula Onet.

Premiul pentru cel mai bun producător de film i-a fost acordat Adei Solomon, pentru contribuţia deosebită în promovarea tinerilor cineaşti.

Juriul a mai acordat două premii de excelenţă, unul pentru operă critică şi istorică în domeniul filmului, de o excepţională importanţă, şi unul pentru o operă cinematografică unanim recunoscută pe plan internaţional. Cele două personalităţi cărora le-au revenit distincţiile sunt criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil, respectiv regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu.

Cristian Mungiu nu s-a înscris în competiţie cu „După dealuri”

Regizorul Cristian Mungiu a ales să nu îşi înscrie filmul "După dealuri" - inclus anul acesta pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj străin - în competiţia de anul acesta a trofeelor decernate de Uniunea Cineaştilor.

Referitor la această decizie, Cristina Corciovescu, preşedintele juriului secţiunii lungmetraj, a spus: "Este vorba, aici, despre un lucru destul de grav, de o lipsă a unei coeziuni de breaslă. Noi, totuşi, şi îndrăznesc să ne includ şi pe noi criticii, suntem o breaslă şi ar fi bine să fim mai aproape. Eu nu cred că toţi de la Hollywood se iubesc de nu mai pot unii pe alţii, dar aţi văzut că la evenimente importante se îmbracă frumos, zâmbesc, se sărută şi îşi aplaudă câştigătorii. Este foarte frumos, foarte bine, indiferent de ce este în sufletul lor. Vreau să punctez în final că Uniunea Cineaştilor a făcut paşi importanţi pentru a milita pentru această coeziune de breaslă, luând în considerare toţi cineaştii, indiferent dacă ei sunt sau nu sunt membri ai uniunii noastre".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri