Sari la conținut

Garajele Leonida ar putea găzdui o nouă sală de concerte în București

 FOTO: vinland.ro

Ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat marţi, la o întâlnire informală cu presa, că noua sală de concerte din Bucureşti - inclusă între priorităţile mandatului său - ar putea fi construită în Piaţa Victoriei, pe locul fostelor garaje Leonida, în cazul în care ministerul va obţine spaţiul, relatează news.ro.

Noua sală de concerte va fi inclusă într-un spaţiu dedicat artei contemporane, potrivit ministrului culturii.

„Am studiat mai multe spaţii pentru această sală-concept. Unul este pe Calea Victoriei, colţ cu strada Gheorghe Manu, dar există litigii pe teren. Ne-am gândit la terenul din spatele Casei Radio, dar şi acolo este o situaţie juridică confuză. Aşa că ne-am hotărât asupra unui loc central, care se află lângă Guvern, pe bulevardul Aviatorilor - fostele garaje Leonida”, a explicat ministrul culturii.

„Este un teren important, de 14.000 de metri pătraţi, pe care se află ambele garaje, care - în momentul de faţă - sunt aproape dezafectate. Cel din stânga este, practic, gol şi nefolosit, mai există acolo o unitate a Ministerului de Interne pentru coordonarea autostrăzilor, iar în cel din dreapta funcţionează garajul Guvernului - o unitate care repară maşinile instituţiei. Vrem să obţinem aceste două garaje cu terenurile aferente pe care să construim sala de concerte”, a explicat Vlad Alexandrescu.

În plus, ministrul culturii îşi doreşte ca faţada realizată la începutul secolului XX să fie păstrată şi inclusă în noul proiect arhitectural.

„Există o faţadă construită, probabil, în anii 1910 - 1920 care, prin concursul de arhitectură care va avea loc, va fi preluată ca temă. O vom integra într-un tip de construcţie care se doreşte a fi un model de conservare a patrimoniului”, a precizat Vlad Alexandrescu.

„Faţă de ce este acum acolo, ideea de a avea o sală de concerte cu circa 2.400 de locuri, în Piaţa Victoriei, credem că va fi un răspuns pe care Bucureştiul îl poate da cererii tot mai mare de a avea un loc pentru evenimente”, a completat ministrul

Pentru această construcţie, Ministerul Culturii ar urma să extindă devizul-cadru cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru 55 de milioane de euro.

Ministrul a făcut o comparație cu situaţia Poloniei - unde în ultimii zece ani s-au construit şapte astfel de săli.

Obţinerea finanţării şi demararea procedurilor pentru construcţia în Bucureşti a unei săli de concerte se numără printre priorităţile mandatului ministrului culturii.

„Mă grăbesc să fac asta, pentru că mandatul acestui guvern  se încheie în noiembrie. Dacă reuşesc să ajung la nişte rezultate ireversibile, sunt convins că cel care va veni va fi obligat să le continue”, a spus Vlad Alexandrescu.