Grigore Leșe: „Întâi tre să ai un pic de suferință, c-apoi vine și fericirea, și nădejdea, tăte vin”

Data publicării:
grigore lese

Proiectul „Foaie verde”, desfăşurat la Teatrul Odeon din Bucureşti a adus laolaltă rapsozi și virtuozi, ritmuri vechi şi ritmuri noi, tehnică de ultimă generație. A pus împreună pe aceeaşi scenă dansul contemporan şi rappul cu toaca, tunicul şi cimpoiul. Iar într-o asemenea întreprindere artistică neobişnuită nu e de mirare că a fost implicat şi un foarte mare şi iubit artist român – solistul de muzică populară Grigore Leşe.

Motivul pentru care artistul a ales să se implice în acest eveniment este explicat chiar de acesta în interviul acordat realizatorilor Digicult – nevoia de a sprijini tinerii: „Se spune că, dacă nimeni nu te caută, înseamnă că n-ai avut nimic de spus pe lumea asta. Din moment ce oamenii mă caută - mă uit în stânga, mă uit în dreapta și văd că tinerii vin spre mine - sigur, eu îmi deschid sufletul, îmi deschid inima și vin: "Mă, voi ce vreți să faceți?" "Păi vrem să facem un proiect, despre doină." "Dar știți ce este doina?" "Știm, am auzit, am mai citit!" "Înțelegeți ce e cu cântecul ăsta? E în patrimoniul UNESCO, dar nu numai că-i în patrimoniul UNESCO, și-așa nu face nimeni nimic!" Dacă tinerii aiștia fac mai mult decât alții, de ce să nu vin, să-i sprijin?”

Iar nevoia de proiecte asemeni acestuia este cu atât mai acută cu cât folclorul românesc nu pare să se îndrepte către o direcţie bună, crede artistul: „Tot mă-ntreabă lumea: "Bă, ce s-a-ntâmplat cu cultura asta tradițională? Ce-o mai fi pe lumea asta? Ce se mai întâmplă?" Păi nu s-a mai întâmplat nimic! ... "Ce se face foclorul? Ce s-ar face, dacă n-or fi atâtea lălăite pe posturile de televiziune?"

Păi nu trebuie să fie atâtea lălăite, trebuie să ai inimă! Și dacă te apropii și vrei să trăiești sub forma aceasta, să te apropii de cântecele astea. Dacă tu gândești că-ți fac bine, în regulă. Dacă nu, cauți alte muzici!”

Una dintre marile dezamăgiri ale lui Grigore Leşe este că horele pe care el le iubeşte atât de mult sunt mai apreciate de străini decât în propria lui ţară, iar eforturile artiştilor populari autentici nu sunt dublate şi de implicarea altora din societatea românească : „Văd că horele astea se horesc la deschiderea concertului Depeche Mode, la Scorpions, se cântă la Sacre Coeur, pân' Japonia le-am cântat. ... Păi noi ne mișcăm în lumea asta! Dar-ar Dumnezeu să se miște toată lumea cum ne mișcăm noi!”

Foaie verde”, spectacolul întâlnire a două lumi, cea veche, tradiţională şi cea nouă, a tinerilor este un alt prilej pentru Grigore Leşe de a arăta lumii cât de profund iubeşte folclorul românesc.

Iar suferinţa şi fericirea şi-au dat mâna pe scena Teatrului Odeon, într-un spectacol eveniment în care doina românească a fost pusă la loc de cinste. „Întâi tre să ai un pic de suferință, c-apoi vine și fericirea, și nădejdea, tăte vin”, este concluzia perfectă a artistului.

Un material cu adevărat special, sâmbătă, de la ora 14.30, la Digicult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri