Sari la conținut

În căutarea poveştilor de familie. Scriitoarea Care Santos reînvie istorii de epocă din Barcelona

Care Santos a studiat Dreptul și Literele, iar multă vreme a fost jurnalist. Romanul „Încăperi ferecate” evocă Barcelona anilor 30, o epocă în care protagonista romanului, Violeta, se întoarce simbolic pentru a descoperi poveştile misterioase ale propriilor strămoşi.

Reporter: „Încăperi ferecate” este şi o carte despre istoria de familie. E important să cunoşti istoria familiei tale?

Care Santos: Eu cred că este important, pentru că ne ajută să înţelegem. Să ştim. Iar cunoaşterea duce mereu în acelaşi loc: ne face mai înţelepţi şi ne spune lucruri despre noi înşine pe care nici noi nu le ştiam. Să ştim de unde venim ne ajută să aflăm cine suntem. Pentru că memoria de familie este foarte firavă, imediat pierdem informaţiile despre cine au fost strămoşii noştri. Am făcut un test amuzant cu prietenii mei. Îi întrebam dacă ştiu cum îi cheamă pe străbunicii lor. Câte unul îmi spunea unu, două nume. Atunci le reaminteam că fiecare dintre noi are opt străbunici.

Reporter: Cum te simţi când scrii şi de ce o faci?

Care Santos: E cel mai greu de răspuns. Ştiu cum mă simt, uneori foarte fericită, alteori sunt traumatizată. Pentru că scrisul, ca orice activitate, uneori îţi vine uşor, alteori tragi din greu. De ce scriu? Ce întrebare dificilă! Cred că vreau să păstrez ceea ce e trecător. Să opresc ceea ce viaţa ne ia.

Romanul „Încăperi ferecate” a avut o carieră internaţională spectaculoasă, fiind tradus în peste 15 limbi în mai puţin de doi ani.