Sari la conținut

În mintea ucigaşului. Jurnalul unui condamnat la moarte, transformat în roman

Ultima luna din viața unui român condamnat la moarte, în anii comunismului, a fost transformată în roman. Acuzat de un triplu asasinat, bărbatul a ţinut un jurnal, în perioada în care era încarcerat în Penitenciarul Mărgineni. Hârtiile au stat ascunse mai bine de două decenii. 

"În beznă am trăit, În beznă mă voi duce, căci bezna-mi este dulce. De nimeni nu am fost iubit.” Sursa: Jurnalul deținutului condamnat

Așa sunt redate în roman ultimele clipe din viața lui Virgiliu. Bărbatul și-a omorât trei membrii ai familiei în anii '70, iar conform legilor vremii, a fost condamnat la moarte. Până la finalizarea procesului, ucigaşului a stat închis şi la Penitenciarul Mărgineni. Psihologului de acolo i s-a părut atât de interesant cazul, încât i-a permis deţinutului să țină un jurnal, ca să înțeleaga mai bine motivul din spatele crimelor.

Marin Mogoș, psiholog: „Eu i-am făcut o propunere, am fost în interes profesional recunosc, să vedem ce poate spune el ca motivație pentru faptele, pentru crimele comise și i-am dat posibilitatea. Din punct de vedere regulamentar nu se putea face acest lucru.”

„N-am mai putut să rabd. Și i-am ucis... Nu pierd nimic (căci n-am avut), dacă și eu voi fi ucis; n-am mai putut să rabd.” Sursa: Jurnalul deţinutului

Din momentul în care condamnatul intră pe poarta penitenciarului și până cand este executat, romanul descrie exact atmosfera din închisoare. Sursa de inspirație e chiar jurnalului ucigașului, care a stat ascuns ani de zile, ca să nu fie distrus de autorităţi.

Adrian Melicovici, scriitor: „A fost extraordinar de emoționant pentru că acel jurnal a fost făcut cu o anumită complicitate, pentru că nu era în acele vremuri voie cu pix. Educatorul a riscat, a fost la el în cameră.”

Cartea e o lecție, cred reprezentanții închisorii, pentru că nimeni nu trebuie să își facă dreptate singur.

Camelia Herea, comisar șef de penitenciar: „Este o carte ruptă din realitatea lor, este ca o gură de aer proaspăt pentru ei.”

Romanul „Lanţuri” a fost lansat de Ziua Educaţiei în inchisoare. Pasaje din el au fost citite la Penitenciarul Mărgineni, în prezenţa deţinuţilor.

Pe aceeași temă