Sari la conținut

„Inimi cicatrizate”, de Radu Jude, a primit premiul special al juriului la Festivalul de Film de la Locarno

Premiul special al juriului (Premio speciale della giuria), în valoare de 30.000 de franci elveţieni, este unul dintre principalele trofee acordate la prestigiosul eveniment din Elveţia.

Acţiunea din filmul ”Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Ideea de a realiza acest film, declara Radu Jude într-un interviu acordat News.ro, a pornit de la un apropiat. Regizorul a recitit cartea şi a lecturat alte două titluri ale lui Blecher, iar ceea ce a rezultat - numeşte el - este o adaptare liberă, o naraţiune cinematografică.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin şi Adina Cristescu.

”Inimi cicatrizate/ Scarred hearts” este o producţie Hi Film în co-producţie cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu Bord Cadre Films (Elveţia), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings.

Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine Marius Panduru RSC, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, sound designer Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jűrg Lempen iar mixajul a fost realizat de Cristinel Şirli. Dana Păpăruz a fost responsabilă de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafură, iar scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.

Producător este Ada Solomon, co-producători sunt Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade, producători asociaţi Jamal Zeinal Zade şi Dan Wechsler.

Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, Programul Media - Europa Creativă şi Eurimages.

Filmul a fost elogiat de presa internaţională de specialitate şi a fost primit cu aplauze de publicul prezent la proiecţiile din cadrul festivalului.

Screen International a notat despre cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului că ar putea fi ajutat de critică pentru a fi plasat în rândul filmelor de artă serioase şi consistente care ar putea să consolideze vocea distinctă a lui Radu Jude în cinematografia contemporană a României.

”Regizorul "Aferim!", Radu Jude, deschide o fereastră înspre o cu totul altă perioadă din trecutul României în "Inimi cicatrizate", o adaptare meticuloasă şi lipsită de sentimentalism a unui roman de Max Blecher. Povestea unui tânăr ale cărui gânduri şi sentimente stau în umbra morţii abordează teme filozofice majore, precum semnificaţia şi rostul existenţei umane. În nuanţe precise şi fără să se teamă să pară intelectualizant, "Inimi cicatrizate" e străbătut de curenţi emoţionali care l-ar putea face chiar mai accesibil decât "Aferim!". Critica ar putea să ajute la plasarea lui în rândul filmelor de artă serioase şi consistente şi ar putea să consolideze reputaţia de voce distinctă a lui Jude în cinematografia contemporană a României”, a scris Allan Hunter pentru Screen International.

De cealaltă parte, cotidianul francez Liberation a notat că acţiunea peliculei se desfăşoară pe trei planuri, în care devin posibile jocurile de reducere sau dilatare a spaţiului.

”Filmul "Inimi cicatrizate" funcţionează ca o "maşinărie care reasamblează bucăţile unei vieţi". Mai întâi, oraşul bolnavului care trebuie trimis departe, pentru a evita contagiunea. Apoi, sanatoriul şi micro-societatea acestuia. În fine, patul în care Emanuel va fi ţintuit într-un corset de ghips. Între aceste trei locuri devin posibile toate jocurile de reducere sau de dilatare a spaţiului: sanatoriul şi culorile acestuia, tărgile şi paturile, cheiul şi plaja, oraşul şi calea ferată. Dar, foarte repede, patul bolnavului devine centrul lumii şi centrul filmului. Radu Jude vorbeşte, înainte de toate, despre sentimentul singurătăţii. Spiritul strălucit al lui Emanuel, impregnat de poezie, de cultură şi de umor, nu te poate păcăli", a conchis Liberation.

Născut pe 28 martie 1977, el a absolvit Facultatea de Regie de Film, la Universitatea Media. A lucrat ca asistent de regie pentru filmele ”Amen” (2002), de Costa-Gavras, şi ”Moartea domnului Lăzărescu” (2005), de Cristi Puiu.

Scurtmetrajul său de debut, ”Lampa cu căciulă” (2007), a fost recompensat, între altele, cu premii la festivalurile Sundance, San Francisco, Grimstad, IndieLisboa, Valencia şi Uppsala.

Lungmetrajul său de debut, ”Cea mai fericită fată din lume”, a primit NHK Award, la festivalul Sundace, şi premiul C.I.C.A.E., la Berlinala 2009, pentru ca şase ani mai târziu să primească Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor, cu filmul ”Aferim!”.

Un alt premiu important primit de Radu Jude este menţiunea special obţinută la Festivalul de Film de la Cannes, pentru scurtmetrajul ”Trece şi prin perete” (2014).

Radu Jude a fost membru al juriului Competiţiei de Scurtmetraj a celei de-a 17-a ediţii a Festivalului de Film Cottbus, în 2007, membru al juriului Competiţiei Internaţionale a Festivalului Timishort 2012 şi al juriului international al celei de-a şaptea ediţii a Filminute, în 2012.