INTERVIU. Dirijorul Marek Janowski: Succesul unui concert ţine mult şi de hazard

Data publicării:
marek janowski interviu

Marek Janowski a mai fost oaspetele Festivalului Enescu acum patru ani.

„O primire a publicului foarte entuziastă şi foarte simpatică. Sala mare (Sala Palatului – n.r.) nu este ideală pentru concerte, dar am păstrat o amintire frumoasă despre atmosferă, despre public”, spune dirijorul Marek Janowski.

Anul acesta dirijează la Bucureşti seria operelor lui Richard Wagner, în versiunea pentru concert. Sunt spectacole-eveniment, pentru că în România s-au interpretat foarte rar în ultimii 30 de ani.

La Bucureşti nu s-a mai cântat de câteva decenii tetralogia lui Wagner. Este foarte nimerit să prezentăm cele patru opera în versiune concert, fără acţiune scenică, pentru că muzica este atât de dramatică şi vorbeşte prin ea însăşi încât o punere în scenă aproape că nu mai este necesară”, mai spune Marek Janowski.

Dintre muzicienii români, Janowski îl admiră în mod special pe Radu Lupu.

Preferatul meu este dintotdeauna Radu Lupu. Am amintiri foarte frumoase cu el, de-a lungul anilor. Cred că suntem pe aceeaşi lungime de undă când lucrăm împreună, mai ales când interpretăm Beethoven, Brahms. Am trăit experienţe frumoase cu el, e un artist pe care îl admir foarte mult”, afirmă Marek Janowski.

Succesul unui concert stă în dispoziţia mentală a artiştilor, dar ţine mult şi de hazard, crede Marek Janowski.

Dacă bunul Dumnezeu vrea, merge bine. Dacă Dumnezeu crede că nu se va întâmpla în seara aceasta, atunci iese mai puţin bine”, consideră maestrul.

Marek Janowski n-are nicio ezitare când este întrebat de ce a devenit dirijor.

Este una dintre rarele meserii pe care o persoană poate să le spună cu blândețe altora ce să facă, iar ei chiar sunt obligați să o asculte”, spune dirijorul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri