INTERVIU. Vlad Stănculeasa, artistul care cântă la vioara lui Enescu

Data publicării:
vlad stanculeasa - festivalulenescu.ro 1

Vlad Stănculeasa a interpretat legendarul concert pentru două viori şi orchestră semnat de Johann Sebastian Bach. Partener pe scenă i-a fost artistul Maxim Vengerov.

„Sunt onorat, este unul dintre idolii mei din copilărie, aşa că este chiar un eveniment”, a declarat tânărul artist într-un interviu pentru Digi24.

Artistul român îşi aminteşte că vioara l-a descoperit pe el, şi nu invers. Părinţii nici nu îşi imaginau că el va urma o carieră în muzică şi l-au dat la cursuri de pian.

„La un moment dat, am ascultat la radio o vioară, cineva cântând, şi mi-a plăcut foarte tare. Şi în momentul când mama mi-a spus acum vei merge la şcoală şi vei lua lecţii de pian, am spus îmi place cum sună vioara”, a povestit Vlad Stănculeasa.

Tânărul violonist a studiat la Conservatorul din Bucureşti, iar după un an a ajuns cu o bursă în Elveţia, la renumita Academie Yehudi Menuhin şi la Conservatorul din Lausanne.

Fiecărui muzician îi place să fie recunoscut şi să fie prezent pe scenele internaţionale. Dar în acel moment, gândurile mele erau direcţionate către progres, către a studia. Pas cu pas, niciodată n-a fost... am plecat din ţară şi totul s-a rezolvat, ba din contră”, spune violonistul.

Artistul cântă la o vioară faimoasă, din secolul al 18-lea, instrument care i-a aparţinut lui George Enescu. Pentru meritele sale, tânărului Stănculeasa i-a fost încredinţat instrumentul pe durată nelimitată.

„Vioara este făcută la Veneţia, în 1739, de către lutierul care se numește Sanctus Serafin. Şi este prima vioară pe care Enescu a cumpărat-o din primii săi bani de concerte, deci vorbim de tânărul Enescu”, a precizat Vlad Stănculeasa.

Artistul a obţinut premii importante pentru interpretare la Concursul internaţional George Enescu în 2007, iar de atunci revine la Festival. În prezent, este concertmaestru al Orchestrei Naţionale din Suedia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri