Sari la conținut

Ion Caramitru obține un nou mandat la conducerea Teatrului Național București

 

Ion Caramitru spune că printre prioritățile sale se numără organizarea unei licitații pentru amenajarea unor cafenele, a unei săli de expoziții și a unei librării în incinta noii clădiri TNB, dar și inițierea unui festival anual al teatrelor naționale, potrivit Agerpres.

Caramitru a spus că o preocupare pentru managementul TNB este dezvoltarea programului „9G”, dedicat tinerilor artiști.

Este al treilea an în care poate fi dezvoltat și diversificat (programul — n.r.), astfel încât Teatrul Național să își onoreze vocația pe care și-a descoperit-o — de a sprijini oamenii de teatru de mâine ca să-și poată asigura, moral și material, colectivul care va ocupa teatrele în următoarele decenii”, a arătat Ion Caramitru.

El a dat asigurări că se vor face eforturi în ceea ce privește promovarea teatrului în rândul tinerilor.

Așteptăm momentul în care să putem deschide teatrul de dimineața până seara, după ce se vor termina licitațiile pe care le punem acum în circulație pentru spațiile care pot fi închiriate, și anume cele două restaurante — cel de la parter și cel de pe acoperiș — cafeneaua din foaierul Sălii Mari, barurile de la parter, librăria și folosința spațiilor de expunere”, a adăugat Ion Caramitru.

Caramitru a precizat că, în prezent, se fac lucrări pentru reamenajarea Muzeului și a Bibliotecii TNB, care vor fi „spații deschise vizitării și cercetării”.

Potrivit lui Caramitru, reprezentanții TNB așteaptă decizia Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) privind mărirea numărului de persoane ce pot ocupa spațiul de pe acoperișul Teatrului, unde, conform proiectului, ar trebui deschisă o cafenea.

Ion Caramitru a adăugat că un proces complex a fost acela privind cadastrul noii clădiri a TNB după lucrările de reabilitare și consolidare, care au modificat radical imobilul.

Am avut și o problemă care a durat mult — din cauza suprafeței enorme pe care o ocupă teatrul — de a încheia cadastrul pe întreaga clădire care s-a modificat în proporție de 90%. (...) El s-a încheiat, mai este o singură poveste, care este legată de spațiul exterior și care va face obiectul unei hotărâri de guvern pe care noi am înaintat-o ministerului (Culturii — n.r.) care, la rândul lui, trebuie să facă proiectul de HG care să fie adjudecat de Guvern”, a mai spus Caramitru.

De asemenea, Caramitru a amintit că dorește să inițieze atât un festival al teatrelor naționale, care să aibă loc la București, cât și o asociație a acestor instituții.

Avem în perspectivă, anual, un festival al teatrelor naționale și, în perspectiva acestui eveniment care să se petreacă la București, avem în plan, împreună cu managerii celorlalte teatre naționale, ideea de a constitui o Asociație a Teatrelor Naționale care să își pună la bătaie calitatea, dar și interesele specifice acestui tip de instituții și care să se materializeze într-un festival”, a spus Ion Caramitru.