Istoria Banatului, salvată de germani

Data publicării:
sit

Arheologii lucrează intens în cel mai mare sit din ţară, cel de la Corneşti, din apropierea Timişoarei. Munca cercetărilor nu ar fi fost posibilă fără ajutorul primit de la Muzeul de Istorie din Berlin. Specialiştii germani au donat 700.000 de euro, iar în vară au venit la Corneşti să ajute la săpături.

Cercetarea de la Corneşti se întinde pe 1.700 de hectare şi este cel mai mare sit arheologic din ţară. Lucrările trenează aici de 10 ani şi vor mai dura alţi trei. Totul este posibil cu finanţare internaţională.

Totul a pornit în 2005. Atunci, cu ajutorul Google Earth, arheologii din Timişoara şi-au dat seama că la Corneşti se află o mărturie importantă a Epocii Bronzului.

Un an mai târziu au început săpăturile. Lucrările au înaintat însă greu din cauza lipsei banilor.

Dr. Alexandru Szentmiklosi, şeful secţiei de Arheologie a Muzeului Banatului: „Bugetul pe care îl aveam în acel moment, de 500 de euro, nu ajungea nici măcar să facem un şanţ de 10 metri pe 2.”

În urmă cu doi ani, arheologii de la Muzeul de Istorie din Berlin au trimis 700.000 de euro pentru săpături. În următorii trei ani vor mai ajunge la Muzeul Banatului încă 450.000 de euro.

Mathias Wemhoff, directorul Muzeului de Istorie din Berlin: „Este unul dintre punctele importante pentru Epoca Bronzului, pentru că este incredibil de mare. Acum avem primele idei despre ce s-a întâmplat aici. Este un punct principal în Europa.”

În această vară, specialiştii români şi germani au scos la lumină cea mai mare cetate din Epoca Bronzului din România.

Dr. Alexandru Szentmiklosi, şeful secţiei de Arheologie a Muzeului Banatului: „Zidurile, după cercetare, s-au dovedit a fi făcute în urmă cu 1.500 de ani înainte de Hristos, deci acum 3.500 de ani. Undeva pe la anul 1.000 înainte de Hristos au fost scoase din uz. Deci fortificaţia a funcţionat cam 500 de ani la sfârşitul Epocii Bronzului.”

Consiliul Judeţean Timiş a alocat pentru acest proiect doar 80.000 de lei. Autorităţile promit, însă, ca vor investi în turismul din zonă.

Sorin Grindeanu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş: „Am primit propunerile din partea dânşilor pentru un laborator absolut necesar pentru ceea ce vor descoperi aici, eventual pista de biciclete.”

Când cercetarea de la Corneşti se va încheia, obiectele descoperite vor fi expuse atât la Timişoara cât şi Berlin. O parte din sit va funcţiona ca un mic muzeu în aer liber.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri