Sari la conținut

Istorie de un miliard de euro, în stradă. Clădirea Muzeului Literaturii Române trebuie evacuată până pe 15 iunie

Pentru ca manuscrisele rare să nu ajungă în stradă, primarul a propus consilierilor municipali să aprobe de urgenţă alocarea unor bani cu care să fie închiriat alt spaţiu. Aleşii locali au refuzat însă. Managerul Muzeului Literaturii Române este îngrozit.

Avem peste 300.000 de obiecte muzeale care conţin manuscrise de la începuturile literaturii române până în ziua de azi. 95 la sută dintre ele unicate”, spune Ioan Cristescu, managerul Muzeului Literaturii Române.

Clădirea muzeului a fost retrocedată în 2002, iar proprietarul, supărat pentru că nu a primit un leu chirie de atunci, vrea să evacueze chiriaşii pe 15 iunie. Şi cere un milion de euro despăgubiri, în instanţă.

Să achite măcar 3 ani din cei 12 ani de folosinţă gratuită. Oferta a fost făcută încă din luna martie a acestui an şi nu am primit niciun fel de răspuns”, declară Iulian Bogdan Năstase, avocatul proprietarului.

Primăria Capitalei ar achita practic 30.000 de euro pentru fiecare lună începând cu 2011. În schimb, ar primi o păsuire de cel puţin jumătate de an, timp în care ar putea să găsească alt spaţiu pentru manuscrise. Cu condiţia să primească peste o jumătate de milion de euro de la municipalitate, ca să închirieze o altă clădire. Consilierii locali nici nu vor să audă însă.

„Am refuzat 30.000 și dăm 255.000 de euro pentru chirie? Și mai dăm încă 255.000 pentru a muta și a păstra în siguranță”, spune Cornel Pieptea, consilier municipal PNL.

E o situaţie de securitate naţională. S-au tăiat deja gazele. E o ameninţare şi de tăiere a apei. Am ajunge de râsul Europei, nu numai al ţării”, afirmă Ioan Cristescu.