La un pas de închidere. Muzeul Brukenthal, fără lumină și fără căldură

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-02-12h12m15s183

Luna aceasta, conducerea muzeului a primit, de la stat, 21.000 de lei, în condiţiile în care numai factura la curent a Muzeului este de 30.000 de lei.

La aceasta se adaugă şi factura la gaz care depăşeşte 70.000 de lei. Altă sumă importantă din buget este direcţionată către paza instituţiei care adăposteşte opere de artă în valoare de miliarde de euro.

Practic, cheltuielile anuale ale muzeului se ridică la trei milioane de lei, adică cu aproape un milion mai mult decât încasările instituţiei din vânzarea biletelor şi a suvenirurilor. Ministerul Culturii a promis însă, vineri, că va trimite muzeului toţi banii de care are nevoie pentru plata facurilor.

În toate birourile şi sălile de expoziţii din Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu este aprins câte un singur bec, iar caloriferele sunt reci, pentru că centrala muzeului este oprită.

Conducerea a fost obligată să reducă toate cheltuielile, pentru că nu mai putea achita facturile. Banii alocaţi anul acesta de Ministerul Culturii sunt de zece ori mai puţini faţă de nevoile instituţiei.

„Pentru finanțarea pe martie 2013, suma care a fost oferită a fost de 21.000 de lei”, a declarat profesorul doctor Sabin Luca, managerul Muzeului Naţional Brukenthal.

Tot din considerente de economie au fost închise șase expoziţii şi alte trei galerii aflate în oraş.

Pe uşa de la intrarea in Muzeul de Istorie a Farmaciei a fost pus lacătul. Cei care vor dori să viziteze obiectivul trebuie să îşi facă rezervări din timp şi să vină în grupuri de minim zece persoane.

Din vânzarea biletelor şi a suvenirurilor, muzeul încasează, anual, aproape două milioane de lei, bani care sunt viraţi Ministerului Culturii. Dacă încasările ar rămâne în contul instituţiei, de la Bucureşti ar mai fi nevoie de aproximativ un milion de lei, pentru acoperirea cheltuielilor.

Muzeul Național Brukenthal este prima asemenea instituţie de cultură deschisă în Europa Centrala şi de Est, în urmă cu aproape 200 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri