Sari la conținut

„Lacul cu nuferi” al lui Eminescu, un fals comunist

Povestea lacului cu nuferi din Ipoteşti a început în 1988, când membrii partidului din acea vreme pregăteau serbarea de 100 de ani de la moartea poetului. I-au cerut şefului Oficiului de Gospodărire a Apelor din acea vreme, actualul prefect al judeţului Botoşani, să amenajeze un lac, exact aşa cum este descris cel din opera poetului. Au găsit o baltă dintr-o pădure din Ipoteşti şi s-au apucat de treabă.

Acolo era un lac colmatat, noi l-am decolmatat cu utilaje, cu tracțiune prin cablu, am făcut insula, care trebuia legată de mal cu un pod. S-au adus şi nuferii gabeni, s-au plantat copaci în zonă, s-a făcut aleea de la cabana din parcarea lacului”, povestește Costică Macaleți, prefectul de Botoșani.

Mitologia s-a impus şi lacul artificial a devenit unul din principalele obiective turistice ale judeţului. Istoricii, printre care şi Gelu Dorian, angajat al Direcţiei de Cultură din judeţ, au atras atenţia în zadar autorităţilor că lacul nu este cel eminescian.

Am menţionat foarte clar atunci că locul lacului nu este.... Şi I.D Marin, în cartea lui, la fel menţionează, că acel lac la care se presupune că mergea Eminescu, se întâlnea cu Casandra, cu iubita lui la 14 ani, era mai în colo, la 500 de metri”, spune Gelu Dorian, angajat al Direcţiei de Cultură Botoşani.

Cu toate acestea, reprezentanţii Memorialului Mihai Eminescu îl prezintă în continuare ca fiind lacul de inspiraţie al poetului.

„Dacă sunt întrebată dacă acesta este lacul la care ajungea Mihai Eminescu eu le spun că da, pentru că aşa am primit şi eu informaţii şi am citit”, spune Oana Buzatu, muzeograf la Memorialul Mihai Eminescu.

„Cum s-a obţinut, că s-au adus nuferi, că s-a adus nămol ca să prindă nuferii, sunt atâtea poveşti! Asta e partea a doua. Atât timp cât s-a creat lacul, să fie al lui Eminescu, hai să-l lăsăm aşa cum este!”, îndeamnă Daniel Tupiluș, directorul-adjunct al Memorialului Mihai Eminescu.

Locuitorii din zonă nici nu concep însă ca lacul cu nuferi să fi fost creat artificial.

Nu, eu de copil de când m-am născut şi de la părinţii mei ştiu că aici a fost lacul cu nuferi, lacul lui Mihai Eminescu”, spune o localnică.

Creaţia comunistă se află la 5 kilometri de Ipoteşti şi acolo se ajunge printr-o alee creată special prin pădure.   

FOTO: http://www.mihaieminescu.ro/opera/poezia/lacul.htm