Sari la conținut

Ministrul Culturii propune o soluție în favoarea Alinei Cojocaru și a lui Johan Kobborg

Ministrul Culturii a prezentat pe pagina sa de Facebook soluțiile pe care le anunțase aseară. Este vorba despre o conducere interimară asigurată de George Călin, secondat de o comisie de la Ministerul Culturii, reintegrarea lui Johan Kobborg și a Alinei Cojocaru în Opera Națională București, iar peste trei luni, alegerea unei conduceri „de talie internațională” pentru Operă.

Mai mulți angajați ai Operei îl așteptau azi pe ministru pentru a-i prezenta susținerea față de dirijorul Tiberiu Soare, care a asigurat până de curând interimatul la conducerea Operei. Pe lângă aceștia, au venit și angajați ai Teatrului de Operetă Ion Dacian.

Mulți dintre angajații Operei nu sunt de acord cu soluția găsită de ministrul Culturii și spun că nu-l vor accepta pe George Călin ca director interimar al instituției, pentru că acesta a făcut parte din conducerea Operei Naționale pe vremea când director general era Răzvan Ioan Dincă, cercetat penal.

Postarea ministrului pe Facebook:

„Având în vedere evoluția situației de la Opera Națională București, care a scos la iveală o serie de dezechilibre grave și de disfuncționalități structurale, doresc să anunț cu fermitate că Ministerul Culturii va rămâne alături de Operă în perioada următoare ca partener privilegiat. Măsurile și analiza situației de la Opera Națională București vor servi și altor instituții de spectacol din țara noastră.

Am decis o soluție în două etape:

a. un interimat de 3 luni la Opera Națională București – sub conducerea dlui George Călin cu parteneriatul Ministerului Culturii, reintegrarea dlui Johan Kobborg și a dnei Alina Cojocaru în Opera Națională București, medierea cu ajutorul ministerului și începerea reformei în vederea celei de-a doua etape.

b. un nou manager de talie internațională pentru Opera Națională.

Decizia luată în urma negocierilor este una pragmatică. Este nevoie de o perioadă de tranziție care să poată pregăti Opera Națională pentru o funcționare deschisă. Vreau să ofer garanții Alinei Cojocaru și lui Johan Kobborg că munca lor poate să continue. De asemenea, lui Vlad Conta și lui Tiberiu Soare le mulțumesc pentru munca depusă și contez pe sprijinul lor în continuare. O echipă de la minister va acompania managementul Operei pentru următoarele 3 luni și va verifica toată situația contractelor și problemele de personal din instituție.

Ministerul își rezervă dreptul de a stabili cum anume se va angaja o nouă direcție generală pentru perioada de după cele trei luni de interimat. Ministerul va veni în sprijinul artiștilor de la Operă și va încerca să găsească soluții pentru deficiențele structurale și pentru lipsurile semnalate.”