Mircea Cărtărescu, despre cartea la care lucrează în prezent: Un foarte mare poem despre o lume paralelă

Data publicării:
mircea cartarescu

  

Mircea Cărtărescu spune despre cartea cu titlul provizoriu „Anomaliile mele” că va fi o carte masivă, de 800 sau 900 de pagini, şi că va fi un roman total, ca şi „Orbitor”. „Dar, sper eu, pe cu totul alte principii”, completează scriitorul.

„Una dintre ideile speculative care subîntind această carte este această grădină a potecilor care se bifurcă. În fiecare clipă a vieţii noastre, de fapt, noi luăm decizii care ne schimbă viaţa. Faptul că eu ridic, în acest moment, mâna, mă desparte de cel care n-ar fi ridicat-o şi îndreaptă vieţile noastre, câte puţin, pe macazuri diferite. Fiecare gest al nostru este un macaz care schimbă linia. Aceasta este una dintre ideile din carte”, spune Mircea Cărtărescu.

„Eu cred că această carte trăieşte prin substanţa sa, prin carnea sa, nu prin idei. Trăieşte prin textura fiecărei pagini. De asemenea, am vrut să scriu un foarte mare poem – mare în sensul volumului. Un foarte mare poem despre o lume paralelă. Despre o lume care are legături cu lumea noastră, dar, mai ales, diferenţe. O lume în care există alte cărţi, alt curs al vieţii politice, alte evenimente. Un fel de anti-lume şi o utopie aflată pe o zonă a posibilităţilor, a probabilităţilor”, a mărturisit scriitorul.

Întrebat când estimează că va termina romanul, Mircea Cărtărescu a răspuns că, probabil, acesta va fi disponibil pentru cititori în toamna anului 2016: Scontez că o voi termina până la sfârşitul acestui an, dacă lucrurile merg normal şi, apoi, îmi vor trebui câteva luni să o revizuiesc. Aş spune că un cititor ar trebui să o aştepte cam la târgul de carte din toamna viitoare. Va fi cartea împlinirii vârstei de 60 de ani a mea, aşa cum „Orbitor” a fost la 50 de ani”.     

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri