Sari la conținut

Monedă de 2000 de ani la Carei

Cu ajutorul unui detector de metale, arheologii din Satu Mare au descoperit în doar câteva zile un pandantiv de aur, un topor de bronz și mai multe monede. Chiar la finalul cercetărilor de pe câmpul dintre comunele Andrid și Pir a fost găsită și moneda de argint de o însemnătate aparte.

Mihai Mocan, muzeograf, Muzeul din Carei: „Am descoperit-o foarte greu, pentru că e de dimensiuni mici și era în întregime acoperită cu pământ. Am căutat în jur de zece minute până când am scos-o la suprafață.”

Specialiștii de la muzeul din Satu Mare au realizat că au în față o copie a unei drahme grecești emise în timpul lui Alexandru Macedon. Moneda a fost bătută de celții care locuiau în zona Careiului în secolul al treilea înainte de Hristos.

Liviu Marta, arheolog la Muzeul din Satu Mare: „Moneda noastră are efigia făcută foarte schematic, practic se distinge cu greu și personajul.”

Modul rudimentar în care a fost realizată moneda folosită la negoț este și mai vizibil pe revers. Pe drahma grecească era reprezentat Zeus pe tron, cu un sceptru în mâna stângă.

Liviu Marta, arheolog la Muzeul din Satu Mare: „Aici avem un adorant pe moneda de la Carei, un personaj mic făcut în genunchi schematizat care arată într-un mod specific artei celtice diferența dintre zei și muritorii de rând.”

Chiar și în aceste condiții, moneda găsită în Satu Mare poate fi considerată parte a tezaurului celtic și atestă începutul folosirii ei în zonă. Pe piața neagră, prețul unui astfel de obiect de colecție ajunge la 3000 de euro.