Monitorizare UNESCO. Clădiri de patrimoniu, distruse de lucrări de modernizare făcute după ureche

Data publicării:
biertan-1

Satele săseşti din inima Ardealului şi aşezările pitoreşti din Mărginimea Sibiului sunt în pericol. Deşi fac parte din patrimoniul naţional, casele de aici au fost modernizate fără a ţine cont de valoarea lor istorică. Situaţia a intrat în antenţia oficialilor de la UNESCO.  

Specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural din Sibiu spun că intervenţiile sunt făcute după ureche şi nu respectă legislaţia în vigoare pentru clădirile încadrate în patrimoniul UNESCO.

Potrivit acestora, cinci sate din Mărginime şi încă cinci comunităţi săseşti se află în vizorul UNESCO. În ultimii ani, proprietarii caselor istorice au făcut lucrări la geamuri, la porţi sau şi-au transformat radical locuinţele, schimbând culorile tradiţionale.

Aşa se face că monumentele UNESCO sunt acum accesorizate cu acoperiş din tablă şi ferestre cu geamuri termopan. Riscul cel mai mare la care se expune ţara noastră din cauza unor astfel de schimbări arhitecturale este excluderea definitivă de pe lista UNESCO. Legislaţia României nu are prevăzute amenzi pentru acest gen de de modificări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri