Sari la conținut

Monument în paragină. Fosta clădire a băncii săseşti din Braşov este învelită în prelate

Clădirea de la intersecția străzilor Republicii și Michael Weiss a fost construită acum mai bine de un secol. În 1906, era sediul Băncii Naţionale Săsești. În 1948, imobilul a fost naţionalizat şi preluat de Societatea Naţională de Electricitate. Doi ani mai tîrziu, a trecut în administrarea Ministerului de Finanţe. După 1989, a fost sediul Bancorex. În urma falimentului băncii, construcția a rămas pustie și a intrat în conservare.

Clădirea este una dintre puținele din Brașov construite în stil art nouveau, în primul deceniu al secolului trecut, iar la începutul anilor '90 a fost complet abandonată.

Acum trei ani, a fost acoperită cu o prelată pe care este desenată fațada ei, așa cum ar trebui să arate după reabilitare și care, totodată, apără trecătorii de posibilele pericole.

În 2011, imobilul a intrat în patrimoniul Primăriei Brașov. După ce au avut aici sediul mai multe instituţii publice, în 2014, spațiile rămase libere au fost închiriate de primărie unei firme din București. Compania s-ar fi obligat, prin contract, să reabiliteze construcția în doi ani. Termenele de execuție nu au fost, însă, respectate, iar contractul cu municipalitatea a fost reziliat la sfârșitul anului trecut. Intemperiile și neglijența au lăsat urme adânci. Clădirea are acum nevoie urgentă de consolidarea structurii de rezistență şi de reparaţii capitale.

Să facă rost de fonduri și să o pună la punct," spune un localnic.

Poate ar crește potențialul turistic, să arate mai bine strada, este o stradă foarte circulată de turiști," adaugă un braşovean.

La începutul lui 2015, edilii au obținut undă verde de la Ministerul Culturii pentru începerea restaurării. Costul lucrărilor a fost estimat la 4,65 milioane de euro, însă Primăria nu a avut bani, iar autorizația de construcție a expirat.

"Avem prevăzut pentru anul viitor și vom introduce în proiectul de buget cheltuiala necesară pentru reabilitarea fațadei și a acoperișului și vom vedea dacă există fonduri nerambursabile astfel încât să reabilităm în întregime acea clădire," declară Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.