Motor, acțiune, TIFF!

Data publicării:
mihai chirilov tiff director

Philomena”, pelicula care a dechis ediţia din acest an a TIFF, a obţinut patru nominalizări la Oscar şi premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Veneţia. Filmul este bazat pe o poveste reală şi, din păcate, nu va rula în România decât la TIFF, unde a fost primit excelent de către spectatori.

Tot cu aplauze a fost întâmpinat şi regizor francez Nicholas Filibert, cunoscut în special pentru documentarele vizionate, de-a lungul timpului, de 4 milioane de spectatori.

România o are în juriul festivalului pe Cristina Flutur, câştigătoare a premiului pentru cea mai bună interpetare la Cannes, în urmă cu doi ani.

Am venit în juriu, aşa că am o treabă serioasă. (Peliculele) or să fie interesante, nu pot să vă zic care, pentru că sunt în juriu (...) sunt filme foarte bune aduse în festival”, a declarat Cristina Flutur.

„Sunt foarte multe comedii, SF-uri, filme istorice, filme în costume, practic ne-am transformat dintr-o alimentară într-un hipermarket”, spune Mihai Chirilov, organizator al festivalului.

Ediţia din acest an a TIFF îşi mai propune ceva: oprirea dispariţiei cinematografelor româneşti şi crearea unei reţele săli moderne în toate oraşele mari. Demersul parte din campania „Salvaţi Marele Ecran!".

De la deschiderea TIFF nu putea lipsi primarul Clujului, Emil Boc, un cinefil declarat:

- Ştiu că e vorba de Philomena, am venit împreună cu soţia.

- Cum alegeţi filmele?

- Întotdeauna împreună, ea vine cu o propunere şi apoi alegem.

- Ce filme vă plac?

- Cele cu componentă artistică şi nu comercială.

- Sunt şi pe placul dvs?

- Da, da, da. Gusturile sunt comune.

Organizatorii au pregătit şi un concert cu remixuri Maria Tănase. 13 melodii din repertoriul faimoasei cântăreţe vor fi electro-orchestrate şi interpretate de actori.

Sâmbătă, în cadrul evenimentelor din cadrul festivalului, are loc „Weekend la castel”. Filmele vor fi proiectate pe zidurile castelului Banffy, de la Bonţida.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri