Sari la conținut

Mugur Isărescu a donat 15.000 de lei pentru "Cuminţenia Pământului", la fel ca premierul Cioloş

 

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Şeful BNR a făcut donaţia în cadrul campaniei de strângere de fonduri pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi de către statul român la puţin timp după aducerea operei de artă la Muzeul BNR, unde va fi găzduită până când aceasta va intra în posesia statului.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat pe 22 mai că şi-a donat un salariu pentru opera lui Brâncuşi. Prim-ministrul câştigă lunar 15.000 de lei, scrie News.ro.

În prezent, ”Cuminţenia pământului” este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie a sculpturii, care a fost acceptată. Din suma de 11 milioane de euro necesară pentru cumpărarea acesteia, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Strângerea sumei de 6 milioane de euro este necesară până pe la 30 septembrie, iar sumele pot fi donate în conturile anunţate de Ministerul Culturii, pe site-urile brancusiealmeu.ro şi cuminteniapamantului.ro.

Până la 22 iunie donaseră circa 2.000 de persoane, care au contribuit cu aproape 232.000 de euro. În cazul în care suma necesară nu se va strânge, banii vor fi restituiţi donatorilor, dar abia anul viitor.