Muzeul autografelor din Galați 

Data publicării:
muzeu-scrisori-autografe-galati

Născute la finalul secolului al XIX-lea la Galaţi, Antonia, Rovena şi Emilia Schwarz şi-au exprimat într-un mod inedit pasiunea pentru lectură. Ele au purtat corespondenţe cu unii dintre cei mai importanţi scriitori ai acelor vremuri. Şi, de-a lungul timpului, au primit sute de autografe, fotografii, mărturisiri şi catrene de la Emile Zola, Mark Twain sau Jules Verne.

Ilie Zanfir, director Biblioteca Judeţeană V.A. Urechia: Toate sunt valoroase prin faptul că aceste colecţii de autografe, de fotografii au o valoare inestimabilă documentară, culturală.

Corespondenţa a început în 1891, când cele trei tinere au cerut pentru prima dată autografe de la autorii lor preferaţi. Şi a continuat mulţi ani după aceea.

Când pierdem pe cei pe care îi iubim, aceştia sunt cu noi pretutindeni”. Aşa sună doar una dintre corespondenţele pe care Alexandre Dumas fiul a avut-o cu Rovena Schwarz în anul 1893. Iar aceasta este doar una dintre cele 714 scrisori care se află acum la biblioteca V.A. Urechia din Galaţi.

Corespondenţa adunată în 70 de ani a fost donată în 1965 bibliotecii din Galaţi de Emilia Schwarz, după moartea surorilor sale.

Ilie Zanfir, director Biblioteca Judeţeană V.A. Urechia: Scrisori avem de la Jules Verne, marele Jules Verne. În cele 4 scrisori aprecia că o ţară ca România, o ţară soră îi spunea el, iaca-tă ţine neapărat să ţină pasul cu oraşul luminilor, cu Parisul.

Firi caritabile, cele trei surori au deschis în Galaţi o şcoală pentru fetele care proveneau din familii sărace. Donaţiile pentru susţinerea şcolii veneau tot de la marile personalităţi cu care surorile corespondau.

Violeta Ionescu, cercetător: Toate erau cu intenţia de a atrage atenţia asupra activităţii lor de la Galaţi. Practic toată Europa ştia ce se întâmpla la Galaţi! Asta este formidabil.

Scrisorile pot studiate, la cerere, sub supraveghearea specialiştilor de la bibioteca gălăţeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri