Muzeul de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca riscă să fie evacuat în 10 zile

Data publicării:
cluj

Imobilul din Piaţa Unirii era în proprietatea familiei de farmaciști Hintz din 1863 și a fost pierdut în 1949, în momentul naţionalizării. Clădirea a fost retrocedată urmaşilor familiei în 2012, care vor să o vândă. La începutul anului, edilii din Cluj au pierdut dreptul de a cumpăra clădirea, deoarece nu s-au înteles la preţ cu proprietarii.

Exprimarea dreptului de preempțiune este valabil pe un an calendaristic, prin urmare, nefinalizându-se procedurile cu proprietarii imobilului, este necesar ca în 2016 să se reia întreaga procedură. Proprietarii voiau să vândă întreg imobilul pe o sumă considerată de municipalitate mult prea mare,” explică Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Soluţia este acum la Ministerul Culturii.

Salvarea ne-a venit și sperăm să vină în continuare de la Ministerul Culturii pentru că moștenitorii au mai făcut o ofertă tot de drept de preempțiune,” spune Carmen Ciongradi, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

O să încercăm până în ultima clipă să găsim niște soluții, în acest moment ne preocupă foarte mult soarta Muzeului Farmaciei. Suntem într-o situație în care efectiv căutăm resursele financiare pentru salvarea acestui muzeu,” declară Dragoș Neamu, consilier Ministerul Culturii.

Autorităţile de la Bucureşti iau în calcul chiar și varianta unei chete publice, dar și donații pentru salvarea muzeului. Deschis în spațiul actual în urmă cu 60 de ani, chiar în locul în care a funcționat prima farmacie din Transilvania, muzeul ar avea de suferit printr-o mutare, spun specialiştii.

Oricum am lua problema mutării, clar va dăuna patrimoniului, obiectelor în sine, deoarece avem de la piese foarte fine, toată sticlăria și aparatura de laborator,” precizează Ana-Maria Gruia, custode Colecția de Istorie a Farmaciei.

În paralel cu autoritățiile, muzeografii au strâns semnături pentru salvarea clădirii. 2.300 de clujeni și turiști au semnat deja pentru ca ușile muzeului să rămână deschise.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri