Sari la conținut

Muzeul Literaturii Române zace în cutii. La Casa Presei

Trei sute de mii de manuscrise, cărţi rare, dar şi peste 60 de mii de volume care au stat în biliotecile marilor scriitori români au fost încărcate în două camioane pentru a fi duse la depozit.

Opt mii de cărţi rare, toate sunt puse acum în aceste cutii albastre sigilate. Aici este şi Cronica lui Miron Costin, Liturghierul de la 1700 sau Biblia de la 1688. Patru ore. Atât a durat ca o istorie întreagă să fie ascunsă de ochii lumii. Întregul tezaur al Muzeului Literaturii Române a fost adus deja aici, în Casa Presei. Contractul de închiriere pentru toate aceste spaţii a fost încheiat pentru un an de zile, însă nimic nu va putea fi vizitat pentru că toate aceste cutii vor rămâne închise.

Fiica poetului Lucian Blaga i-a trimis premierului o scrisoare deschisă în care îi cerea să găsească o soluţie pentru muzeul literaturii.

Muzeul Literaturiii Române era an de an pe lista obiectivelor de vizitat. Unii turişti însă, n-au aflat că aici nu mai au ce vedea”, a transmis Dorli Blaga, fiica poetului Lucian Blaga.

Chiria lunară pentru acest depozit este de zece mii de euro, de trei ori mai puţin decât cere actualul proprietar al casei Kretzulescu.