Sari la conținut

Nae Caranfil a făcut primele scurt-metraje cu o cameră împrumutată

Numele lui Nae Caranfil a apărut pentru prima dată pe marele ecran, în dreptul regizorului, când avea numai 24 de ani.

„S-a întâmplat după o epocă de copilărie când am vrut să devin căpitan, orice căpităn, de marina, de armată sau căpitan de miliţie şi apoi mi-am dat seama de ce voiam să devin căpitan? Pentru că erau nişte personaje care mă marcaseră în diverse filme şi atunci am zis că nu are rost să fiu căpitan, ci regizor de film”, spune Nae Caranfil, regizor.

Înainte să termine liceul, a regizat primele filme cu o cameră împrumutată. Aveau un minut fiecare şi le-a montat în secret în studiourile televiziunii române, cu ajutorul clandestin al unor tehnicieni care i-au simţit potenţialul.

„Sigur, pentru mine erau de Oscar la vremea respectivă şi abia aşteptam să le termin şi să le vadă cineva de la Hollywood şi să mă invite să fac filme cu Nicole Kidman”, spune Nae Caranfil.

Iar visul lui a devenit realitate anii trecuţi. În 2008, pelicula Restul e tăcere, regizată de Nae Caranfil a fost selecţia oficială a României pentru premiile Oscar, iar în 2013 a rupt barierele europene şi a regizat unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului în care au jucat actori de Oscar.

"Closer to the Moon", o comedie neagră, care porneşte de la povestea celebrului jaf al Băncii Naţionale a României din 1959, a avut lansarea oficială la New York. A fost unul dintre cele mai scumpe filme produse vreodată în România: aproximativ şapte milioane de dolari.