Neagu Djuvara și Jordi Savall, la Ateneu. Cei doi s-au întâlnit pentre lansarea cărții în care sunt protagoniști

Data publicării:
savall-1

Convingerile comune i-au reunit pe Neagu Djuvara şi Jordi Savall în paginile unui volum de interviuri în limba franceză. „Temperamentul ecumenic” este o carte în care cinci istorici și un muzician împărtășesc gândurile lor despre evoluția Europei.

Jordi Savall a adunat în orchestra sa creştini, musulmani şi evrei din toată lumea, pentru că este convins că doar muzica îi poate apropia pe oameni.

„Timp de secole, una dintre principalele cauze ale războaielor a fost şi rămâne religia. Din nefericire, un lucru atât de frumos cum este credinţa în Dumnezeu, în viaţa veşnică, generează mereu conflicte”, a spus Jordi Saval

Istoricul Neagu Djuvara a crezut mereu în buna convieţuire dintre Orient şi Occident, dintre diversele culturi şi religii. El însuşi a avut o căsătorie ecumenică. Monseniorul Vladimir Ghika a fost cel care a oficiat, în 1937, căsătoria tânărului Djuvara, ortodox, cu soţia sa, France, dintr-o familie catolică franceză. O slujbă greu de oficiat în epocă.

„Mama mea, care era foarte ingenioasă, şi-a spus: Vărul meu, Monseniorul Vladimir Ghika, are dreptul, acordat de Papă, să oficieze slujba în cele două rituri”, și-a amintit Neagu Djuvara.

Cartea de interviuri a pornit de la problemele lumii contemporane, spune autorul, istoricul Filip Iorga.

„Curiozitaţi legate de Europa de azi, de felul în care ne protejăm propria identitate fără să rănim alte identități, de felul în care redescoperim patrimonii istorice pierdute pentru alte epoci”, explică Filip Iorga.

În carte se regăsesc şi alte probleme ale omului contemporan: accesul la educaţie, evoluţia demografică sau încălzirea globală.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri