Necropolă bizantină la Capidava. Arheologii au descoperit 100 de morminte medievale

Data publicării:
necropola

Arheologii spun că este vorba de o necropolă bizantină, veche de peste un mileniu. „Sunt din perioada secolelor X-XI, perioada în care bizantinii revin pe Dunăre”, explică Cătălin Dobrinescu, arheolog.

Este impresionantă densitatea complexelor care au fost identificate, practic avem informaţii cu privire la teritoriu şi la amenajarea terenului în perioada respectivă”, spune Tiberiu Potârniche, muzeograf.

Mulţi dintre cei îngropaţi în afara zidurilor cetăţii au avut o moarte violentă. Nu este de mirare, spun antropologii, pentru că perioada medievală a fost presărată de războaie şi conflicte locale. Rămăşiţele vor fi analizate şi datate în Cluj, dar şi în străinătate.

Vor urma ulterior analizele genetice care arată structura genetică, este o zonă în care mişcările populaţionale au fost intense în perioada medievală, despre care se cunoaşte puţin şi urmează să facem un studiu complet”, afirmă Beatrice Kelemen, antropolog.

În momentul de faţă, se lucrează la foc continuu la Capidava, pentru terminarea unui proiect european prin care se va consolida cetatea şi se va construi un muzeu chiar pe locul vestigiilor.

E probabil cea mai mare restaurare făcută pe un monument antic dobrogean, din 1977 încoace, de la marile restaurări făcute la Histria şi la Tropaeum Traiani”, spune Ioan Carol Opriş, şef de şantier.

Mare parte din morminte au fost deja acoperite de şantierul centrului de informare turistică de la cetatea Capidava. 78 de milioane de lei costă lucrările prin care Cetatea Capidava va fi transformată în obiectiv turistic. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri